Speciální tým Kobra už zabránil daňovým únikům za 1,7 miliardy korun

Fiktivní prodej tiskařských strojů s miliardovým únikem nebo 290 milionů korun jako neoprávněné vyplacení DPH za stavební práce, které se nekonaly. To jsou letošní velké úlovky daňové Kobry. Od loňského června už policisté, celníci a pracovníci finanční správy státní pokladně údajně zachránili skoro 1,7 miliardy korun. Osmdesát lidí si vyslechlo obvinění, tři kauzy už dospěly k soudu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daňová Kobra ((společný tým Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, Generálního finančního ředitelství a Generálního ředitelství cel) zahájila činnost v červnu 2014 /ilustrační foto/

Daňová Kobra ((společný tým Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, Generálního finančního ředitelství a Generálního ředitelství cel) zahájila činnost v červnu 2014 /ilustrační foto/ | Foto: Finanční správa

Kobra z nejvyšších pater sklízí pochvalu. Podle zástupců vlády se tým osvědčil, a měl by v boji proti daňovým podvodům pokračovat.

Policejní prezident Tomáš Tuhý řekl, že by týmy složené z detektivů, celníků a pracovníků finanční správy měly posílit a rozšířit se po celé republice. Zatím působí příležitostně v pěti krajích.

"Například na Zlínsku, v Jihočeském kraji, na Ostravsku probíhají společné realizace, Kobra tak zasahuje už na teritoriálních útvarech. Vytvoříme podmínky pro to, aby plnohodnotně fungovala ve všech krajských útvarech,“ říká Tomáš Tuhý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Práci daňového týmu Kobra přiblížil ve vysílání Radiožurnálu šéf Generálního finančního ředitelství Martin Janeček

Policejní prezident by do Kobry rád přijal na 150 nových policistů. S náborem posil počítá v příštích čtyřech letech. Rozšíření regionálních týmů ale záleží na tom, jestli do rozpočtu přibydou peníze.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) chce především dobře zaplatit a vybavit odborníky na daňovou kriminalitu.

„To jsou opravdu specialisté v daňové oblasti, v IT oblasti. My zhruba do měsíce předložíme analýzu, kam by policie chtěla rozšiřovat svoji působnost, a součástí toho bude posílení těchto celorepublikových útvarů," dodává Chovanec.

Babiš: Brzdou jsou směrnice EU

Podle ministra financí Andreje Babiše z hnutí ANO by Kobra časem měla bránit mnohamiliardovým škodám.

„My se nabouráváme do dlouhodobě budovaných podvodných systémů, kde přicházíme o 22 procent nezaplacené DPH," upozorňuje mínistr financí.

Podle Babiše by ale Kobra byla úspěšnější, kdyby ji nebrzdily směrnice Evropské unie. Daňové úniky se zahraničním přesahem často páchají takzvané karuselové firmy. Než se na podvod přijde, tak zaniknou. A tam jde o čas.

„Jde o to, abychom přesvědčili Evropskou unii, aby nám dala kompetenci rychle jednat,“ říká Babiš a dále vysvětluje:

„Protože my můžeme aplikovat ten systém přenesené daňové povinnosti jen na některé produkty, které nám EU dovolila, a pokud chceme něco jiného, tak je tam šest měsíců. Což je absurdní, že Evropská unie přichází o 177 miliard euro. To je více než rozpočet unie.“

Podle šéfa Generálního finančního ředitelství Martina Janečka jsou pro efektivnější potlačování daňových podvodů zapotřebí ještě další nástroje, a to kontrolní hlášení a elektronická evidence tržeb.

„Celkově tyto nástroje v momentě, kdy začnou fungovat společně, tak v podstatě zalátají ty potenciální díry, kudy jsou daňové úniky realizovány. Takže ta efektivita nastane propojením těch systémů,“ uvedl Janeček ve vysílání Radiožurnálu.

Elektronická registrační pokladna | Foto: Český rozhlas

Veronika Sedláčková, mta, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme