Spolek zřídil v Ostravě zastoupení Doněcké lidové republiky. Stát ho chce zrušit

Českem neuznaná Doněcká lidová republika má od čtvrtka údajné zastoupení v Ostravě. Místní spolek, který vede Nela Lisková, tam otevřel kancelář pod názvem Zastupitelské centrum Doněcké lidové republiky. Ministerstvo zahraničí ale upozorňuje, že nejde o oficiální diplomatickou misi a chce, aby soud spolek zrušil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nela Lisková

Nela Lisková | Foto: Michal Polášek

Proti takzvanému zastupitelskému centru přišlo protestovat několik lidí s ukrajinskými a unijními vlajkami a transparenty. „To je něco podobného, jako by na začátku války chtěli nacisti zaregistrovat Sudetskou národní republiku,“ řekl Oleh Zajnullin, jeden z protestujících.

Podle předsedkyně spolku s názvem Zastupitelské centrum DNR Nely Liskové má organizace umožnit a koordinovat vzájemnou komunikaci mezi občany České a Doněcké lidové republiky. „Budeme spolupracovat v informační sféře, v oblasti kultury, vědy a v dalších oblastech,“ vysvětlila Lisková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Takzvaná Doněcká lidová republika otevřela zastupitelské centrum v Ostravě. Ministerstvo zahraničí odmítá, že by tato kancelář měla jakýkoliv diplomatický význam. Více zjišťoval Michal Polášek

Zastupitelské centrum si v Ostravě pronajalo malou kancelář. Na zdi domu vlaje kromě české také vlajka doněckých separatistů.

Mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová tvrdí, že když Česko Doněckou lidovou republiku neuznává, nemůže mít ani oficiální zastoupení.

„Ministerstvo zahraničních věcí s tímto centrem žádné diplomatické styky neudržuje a udržovat nebude,“ popsala Lagronová.

Ministerstvo zahraničí navíc Liskovou vyzvalo, aby přestala používat titul honorární konzul. Píše to ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD v dopise europoslanci za TOP 09 Jaromíru Štětinovi.

„Tituly, funkce či hodnosti by mohly působit zavádějícím způsobem a vyvolávat mylný dojem, že se jedná o představitele diplomatické mise či konzulárního úřadu samozvané entity s názvem Doněcká lidová republika,“ píše v dopise Zaorálek.

Nelu Liskovou údajně jmenovalo ministerstvo zahraničí Doněcké lidové republiky. „Titul v této záležitosti je to poslední, co mě zajímá. Nemám s tím problém ho používat a nemám s tím problém ho nepoužívat,“ říká.

Otevření údajného zastoupení doněckých separatistů v Ostravě | Foto: Michal Polášek

České ministerstvo zahraničních věcí chce také požádat ostravský krajský soud, aby spolek Zastupitelské centrum DNR zrušil, dodává mluvčí rezortu Michaela Lagronová.

„Chceme, aby soud z moci úřední zrušil tento spolek, protože to bohužel podle platné legislativy podle platného občanského zákoníku může být pouze soud, kdo spolek zruší. Budeme tam argumentovat tím, že existence nebo samotný název spolku může narážet na naše mezinárodně-právní závazky,“ dodává Lagronová.

Samostatnost Doněcké lidové republiky vyhlásili v roce 2014 separatisté ve východní části Ukrajiny. Republiku zatím žádný stát neuznal.

Protestující proti otevření údajného zastoupení Doněcké republiky v Ostravě | Foto: ČTK

Barbora Maxová, Michal Polášek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme