Spolupráce ANO, Trojkoalice a ČSSD v Praze by se opírala o většinu jediného hlasu

Vítěz voleb na pražský magistrát, hnutí ANO, začíná hledat spojence. Zatím jednalo s Trojkoalicí a sociální demokracií. Trojkoalice sdružuje Stranu zelených, lidovce a hnutí Starostové a nezávislí. Vyjednavači ANO se měli dnes sejít ještě s Českou pirátskou stranou. Pražané volili na magistrát celkem 65 zastupitelů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kandidátka na pražskou primátorku Adriana Krnáčová ve volebním centru hnutí ANO v Praze, kde se 11. října očekávaly výsledky komunálních a senátních voleb

Kandidátka na pražskou primátorku Adriana Krnáčová ve volebním centru hnutí ANO v Praze, kde se 11. října očekávaly výsledky komunálních a senátních voleb | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

Celý příští týden se budou scházet vyjednavači ANO, Trojkoalice a ČSSD.

„Zatím to nebylo v úrovni nabízení něčeho. Vyjasňovali jsme si, zda vůbec spolu chceme jednat, nebo ne. Reagovali pozitivně,“ řekla po první schůzce kandidátka na primátorku za hnutí ANO Adriana Krnáčová.

Sledovali jsme ONLINE: Povolební vyjednávání začala, ANO a TOP 09 vylučují koalici v Praze

Číst článek

Z Trojkoalice se ale ozývají hlasy, že by toto spojenectví bylo křehké. V pražském zastupitelstvu by získalo dohromady 33 mandátů - tedy většinu o jeden hlas.

Lídr pražské kandidátky z TOP 09, která skončila ve volbách na magistrát druhá, řekl, že zatím s nikým o koalici nejedná.

„V tuto chvíli si nedokážeme představit koalici s KSČM a ANO. Jednání s ostatními stranami může probíhat,“ uvedl Tomáš Hudeček.

Třeba spojení všech stran bez ANO a komunistů by mělo pohodlnou většinu 44 křesel.

Česká pirátská strana, se kterou se dnes hnutí ANO ještě mělo sejít, chce v Praze zatím zůstat v opozici. Ve volbách získala čtyři zastupitelská křesla.

Za nejlepší považuje menšinovou radu hnutí ANO a Trojkoalici. Piráti odmítají podpořit koalici, ve které budou zástupci ODS, ČSSD a KSČM.

„Jsou tady dva vyjednávací týmy - paní Krnáčová a pan Hudeček. Velice rádi si vyslechneme představy o tom, jak by to mělo fungovat,“ prohlásil lídr pražských pirátů Jakub Michálek.

„Rádi bychom se dostali do kontrolních funkcí. Chceme, aby se připravila a realizoval projekt svobodného softwaru, aby se změnil způsob obsazování dozorčích rad městských podniků,“ naznačil Michálek, co rozhodne o případné spolupráci.

Lenka Jansová, Simona Bartošová, Pavla Firbacherová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme