Spor ČR s Diag Human pokračuje, firma se domáhá peněz v Nizozemsku a Belgii

Diag Human opět žaluje Česko v zahraničí. U soudů v Nizozemsku a Belgii se domáhá miliard za údajně zmařené obchody s krevní plazmou. Firma už v pěti zemích neuspěla. Podle ministerstva zdravotnictví stát definitivně spor vyhrál.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Diag Human - ilustrační obrázek

Diag Human - ilustrační obrázek | Foto: Emanuel Macoun

Resort dostal soudní obsílky z Belgie a Nizozemska na konci loňského roku.

„Firma Diag Human podala soudům těchto zemí návrh na exekuci proti České republice v souvislosti s rozhodčím nálezem vydaným v roce 2008 v rozhodčím řízení s touto firmou,“ řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Kauza Diag Human
Celý spor odstartoval v roce 1991, kdy ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo soutěž na zpracování krevní plazmy a předběžně vybralo nabídku dánské firmy. Ta ale pak ve výběrovém řízení neuspěla. Tehdejší ministr Martin Bojar jí napsal, že je to kvůli spojení s nedůvěryhodným českým partnerem. Tím byl právě dnešní Diag Human. Firma se od té doby pře s Českou republikou o miliardy. Už v roce 2002 rozhodci potvrdili, že Česko má firmě poslat na účet přes 300 milionů za poškození dobrého jména, což vláda tehdy udělala.

Podle nálezu firmě náleží 12 miliard korun. Společnost zpochybňuje následné odvolání státu, kdy arbitráž pokračovala a skončila ve prospěch České republiky.

Podle mluvčí resortu ale konečné rozhodnutí platí.

Usnesení přezkumného rozhodčího senátu ze dne 23. července 2014 znamená, že Česká republika není povinna uhradit firmě Diag Human žádné další finanční prostředky, a ve sporu tak uspěla. Jakékoliv další podobné návrhy zahraničním soudům proti naší zemi je nutno ze strany firmy považovat za neoprávněné a účelově přehlížející reálný právní stav věci,“ dodala Čechová.

Česko také uspělo v zahraničních sporech, a to v Rakousku, Francii, Švýcarsku, Velké Británii a Spojených státech.

Nález z roku 2008 platí, tvrdí Diag Human

Vyjádření firmy Diag Human Český rozhlas bohužel nezískal - její advokát Jan Kalvoda je dnes celý den u soudu a není možné ho kontaktovat. Má ale jeho vyjádření z loňského roku, kdy reagoval na konečný výsledek přezkumného řízení.

„Zastavení řízení je procesní rozhodnutí, které neznamená, že by se v něm vydané rozhodnutí nějak zrušilo samo od sebe. To se dá zrušit způsoby, které zákon předpokládá, a ty v tomto případě nenastaly,“ uvedl tehdy Kalvoda.

Podle firmy tak rozhodčí řízení skončilo, aniž by zamítlo žalobu Diag Human nebo změnilo výrok nálezu z roku 2008, tedy aby stát zaplatil zmíněných 12 miliard korun.

Česko vymáhá miliony za právní služby

Stát ale trvá na svém, že nic už platit nebude. Ministerstvo zdravotnictví nedávno řeklo, že naopak Česká republika vymáhá u soudů miliony korun za právní služby, které musela kvůli sporu zaplatit. Jedno řízení už začalo na konci loňského roku v Lichtenštejnsku. Část peněz se podařilo získat.

„Česká republika je v komfortnější situaci, protože 9 milionů už máme přiznaných rozhodnutím obchodního soudu v Londýně, aniž by to druhá strana mohla jakkoliv rozporovat. Teď se kolegové snaží vymáhat zbylou částku do 30 milionů, jak spočítali všechny naše náklady – jak českých, tak anglických advokátních kanceláří,“ informoval náměstek ministra zdravotnictví David Kotris.

Celý spor odstartoval v roce 1991, kdy ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo soutěž na zpracování krevní plazmy. Diag Human tvrdí, že stát tehdy poškodil její jméno a zmařil obchody.

Petra Benešová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme