Spor exposlanců ODS se státem končí, dohodli se na odškodném za stíhání

Ministerstvo spravedlnosti se dnes dohodlo s Markem Šnajdrem, Ivanem Fuksou a Petrem Tluchořem na ukončení sporu o odškodnění za jejich trestní stíhání a pobyt ve vazbě v kauze takzvaných trafik. Bývalí poslanci za ODS dostanou od 507 tisíc do 847 tisíc korun, oznámilo ministerstvo v tiskové zprávě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř

Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř | Foto: Český rozhlas

Fuksa, Šnajdr a Tluchoř čelili trestnímu stíhání kvůli údajné korupci. Podle vyšetřovatelů si nechali slíbit "trafiky" v podobě lukrativních míst ve státní firmě výměnou za to, že se vzdají poslaneckého mandátu, a umožní tak schválit vládní daňový balíček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Exposlanci ODS a ministerstvo spravedlnosti se dohodli na odškodném za stíhání

Nejvyšší soud ale dospěl k závěru, že exposlanci jsou kvůli poslanecké imunitě vyňati z pravomoci orgánů činných v trestním řízení, a nelze je trestně stíhat. V soudním sporu pak trojice požadovala dohromady zhruba 9,5 milionu korun.

„Exposlanci, kteří žalují Českou republiku u Obvodního soudu pro Prahu 2, se v rámci uzavřené dohody zcela vzdali požadavku na peněžní zadostiučinění za nemajetkovou újmu způsobenou trestním stíháním, kterou by s největší pravděpodobností s ohledem na judikaturu v obdobných případech vysoudili, a své nároky již nebudou soudně vymáhat,“ uvedlo dnes v tiskové správě ministerstvo spravedlnosti.

Podle uzavřené dohody o narovnání Marek Šnajdr obdrží celkem 524 500 korun, Ivan Fuksa 847 502,40 koruny a Petr Tluchoř 507 489 korun. Ministerstvo spravedlnosti zároveň uveřejní omluvu všem třem bývalým zákonodárcům.

Advokáti exposlanců jsou s dohodou spokojení

Šnajdrův právník Lukáš Trojan pro ČTK řekl, že dohoda vycházela z návrhu jeho klienta. "Jsme rádi, že tento příběh, který začal tak smutně, skončí nějakou katarzí," dodal. Cílem podle něj nebylo žádat po daňových poplatnících peníze, ale šlo hlavně o omluvu od státu. Částka je prý výsledkem kompromisu ohledně náhrady nákladů za právní zastoupení.

Podobně se vyjádřil také Tluchořův obhájce Marek Nespala. "S povděkem přijímáme, že se Česká republika postavila čelem k této gigantické nezákonnosti," uvedl.

V případu údajných trafik jsou nadále obvinění expremiér a bývalý předseda ODS Petr Nečas, jeho současná manželka Jana Nečasová, dříve Nagyová, a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček. Kauzy kolem Nagyové vedly k pádu vlády, Nečas se vzdal i funkce předsedy ODS.

ČTK, ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme