Spor o Peroutku může skončit smírem. Zeman se ale musí omluvit

Když v lednu mluvil Miloš Zeman o fascinaci intelektuálů nacismem, zmínil, že selhal i spisovatel Ferdinand Peroutka. Podle prezidenta napsal článek s názvem Hitler je gentleman. Peroutkova vnučka Terezie Kaslová to odmítá a na Zemana podala žalobu. Soud zatím ve věci jednání nenařídil. A možná se k tomu ani nedostane. Hrad totiž nevyloučil, že se pokusí dohodnout mimosoudně. Obě strany teď čeká jednání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ferdinand Peroutka

Ferdinand Peroutka | Foto: Archiv Slávky Peroutkové

„Z obsahu písemných stanovisek obou stran sporu plyne, že smírné řešení připadá v úvahu,“ napsala Českému rozhlasu místopředsedkyně Alena Novotná z Obvodního soudu pro Prahu 1, který případ řeší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spor o Peroutku může skončit smírem. Prezident se musí omluvit, říká vnučka spisovatele T. Kaslová. Spor komentuje i politolog L. Jelínek

Podmínkou pro smír je podle Peroutkovy vnučky Terezie Kaslové veřejná omluva. Bez ní žalobu nestáhne.

„Trvám na tom, aby se prezident omluvil za výroky. Za to, že Ferdinand Peroutka je autorem článku Hitler je gentleman. Peroutka není ani autorem druhého článku, který pan prezident uváděl, a to je Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky. A samozřejmě chci i omluvu za to, že Peroutka byl fascinován zrůdným učením,“ popsala Českému rozhlasu Kaslová s tím, že o finančním odškodnění nikdy neuvažovala.

Prezidentem Zemanem zmiňovaný článek, kde se píše Hitler je gentleman, nedávno objevila Česká televize. Podle jejího zjištění se článek nejmenoval Hitler je gentleman, ale Nekamenujte proroky. Nevyšel ve 30. letech, ale v září 1942. Nebylo to v Přítomnosti, ale v časopise Svět. A nenapsal ho Ferdinand Peroutka, ale někdo, kdo se podepsal J. Hr. a citoval výrok amerického geologa Waltera Bergmanna z přednášky v Los Angeles.

„Dojde asi k jednání mého právníka s právníkem druhé strany,“ dodala Kaslová. Právníci se podle ní sejdou ve středu.

Dohodu mimo soudní síň nevylučuje jako jednu z možností ani prezidentův mluvčí.

„Je zcela běžné u soudních sporů tohoto typu, že jednou z variant je pro obě strany mimosoudní dohoda. A to bych chtěl zdůraznit, jednou z variant,“ uvedl Jiří Ovčáček.

Další komentář je podle něj „nadbytečný“.

Původně chtěl Hrad najít údajný článek Hitler je gentleman do konce června. Nakonec se mu to nepovedlo. Prezident vypsal odměnu sto tisíc korun tomu, kdo text objeví. Miloš Zeman už dříve řekl, že pokud se článek nenajde, tak se omluví.

Ferdinand Peroutka | Foto: Český rozhlas

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme