Správce neuznal pohledávky Česka vůči Viktoriagruppe, stát se chce soudit

Insolvenční správce neuznal pohledávky Česka vůči zkrachovalé firmě Viktoriagruppe ve výši 1,8 miliardy korun. Státu teď hrozí, že přijde o desítky milionů litrů nafty uskladněných v Německu. Chce proto pohledávky vymáhat soudně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní správa hmotných rezerv stěhuje naftu ze skladů Viktoriagruppe, firma neplatila daně a má obstavené účty (ilustrační foto)

Státní správa hmotných rezerv stěhuje naftu ze skladů Viktoriagruppe, firma neplatila daně a má obstavené účty (ilustrační foto) | Foto: Státní správa hmotných rezerv

Insolvenční správce už dříve argumentoval tím, že se česká nafta při převozu do Německa smíchala s naftou firmy Viktoriagruppe.

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) má prý ale doklady, že nafta patří Česku.

„Se stanoviskem insolvenčního správce zásadně nesouhlasím. Po celou dobu od roku 2010 tam nebyla jiná nafta, než nafta českého státu,“ uvedl pro Český rozhlas předseda správy Pavel Švagr.

Že zásoby nafty patří Česku a že stát veškeré pohledávky řádně uplatnil, je přesvědčený i premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Na tahu je teď Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, se kterým spolupracuje SSHR, daňová správa a celní správa.

„Všechny tyto státní instituce jsou v kontaktu a jsou koordinovány. Budeme dělat všechno pro to, aby Česká republika všechny tyto pohledávky uplatnila a abychom získali naši ropu zpět. Chceme získat zpět i finanční prostředky, které České republice dluží společnost Viktoriagruppe,“ řekl ČRo Sobotka.

Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových chce pohledávky vymáhat soudně.

„Nyní budeme zjišťovat, co ho (správce, pozn. red.) k tomu vedlo, a pokud nezmění názor, podá Úřad pro zastupování státu ve věch majetkových v dané věci žalobu,“ sdělil Českému rozhlasu mluvčí úřadu Pavel Hortig.

Pokud Česko neuspěje, mohlo by přijít až o desítky milionů litrů nafty za více než miliardu korun.

Nejvíce pohledávek má SSHR

Největší část pohledávek českých úřadů vůči Viktoriagruppe, celkem 1,5 miliardy, si nárokovala právě Správa státních hmotných rezerv.

Ve skladu Viktoriagruppe v německém Kraillingu má mimo jiné uloženu naftu za 1,2 miliardy korun. Již dříve oznámila, že vedle podmínečného přihlášení této nafty přihlásila i pohledávky za dalších 300 milionů korun.

Uvedla, že v této sumě jsou například neuhrazené faktury, smluvní pokuty, penále a náklady na právní služby. Až 300 dalších milionů korun pak podle zdroje ČTK nárokovaly české celní a daňové úřady.

Sobotka: Není důvod ke skepsi

Česká strana ve sporu poukazuje na mezivládní dohodu mezi Českem a Německem, která podle Správy státních hmotných rezerv umožnila uskladnění českých zásob v Německu a také garantovala její bezodkladný převoz do České republiky.

Bohuslav Sobotka už po březnovém jednání Bezpečnostní rady státu řekl, že v otázce návratu nafty není důvod ke skepsi. Stejně jako ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO a sociálnědemokratický ministr průmyslu Jan Mládek ale také dlouhodobě kritizuje předchozí vlády za rozhodnutí umístit část státních hmotných rezerv mimo Českou republiku.

ČTK, Simona Bartošová, Petra Hosenseidlová, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme