SPZ vozidel, která přejíždějí koleje na červenou, by mohly snímat čtečky

Policisté by mohli automaticky pokutovat řidiče projíždějící železniční přejezd na červenou. Umožnila by to speciální čtečka SPZ značek, kterou k nim chce umístit ministerstvo dopravy. Šéf resortu Dan Ťok za hnutí ANO o tom bude jednat se Správou železniční dopravní cesty. Dalším tématem schůzky bude budování mimoúrovňových silničních přejezdů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Signalizační zařízení na železničním přejezdu (ilustrační foto)

Signalizační zařízení na železničním přejezdu (ilustrační foto) | Foto: Aleš Spurný | Zdroj: Český rozhlas

„Měli bychom tam čtečku značek, které jezdí na červenou. Stejně, jako když někdo překračuje rychlost v úsekových měřeních, tak by to automaticky šlo na policii na vybírání pokut,“ popsal systém Ťok.

Se správou železnic chce projednat také možnost výstavby nových přejezdů, které by vedly pod nebo nad tratí.

„Jsou to věci, které budou mít dlouhodobější charakter. Mnohdy, když jsme si to analyzovali, tak to úplně nejde, protože jsou v zástavbě. Bude asi velký problém a debata s městy a vesnicemi, ve kterých přejezdy jsou, zda by tam územně s nějakou velkou úpravou souhlasily,“ dodal.

Ministerstvo dopravy návrhy reaguje na tragickou nehodu ve Studénce z minulého týdne. Pendolino tehdy narazilo do kamionu, který stál na přejezdu.

Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme