Srovnání masakru v Nice s vražedkyní Hepnarovou je absurdní, míní historik

Oba jako zbraň použili nákladní automobil. A tím také veškerá podobnost mezi čtvrtečním útokem Mohameda Lahouaiej Bouhlela v Nice a činem české masové vražedkyně Olgy Hepnarové končí. Zpravodajskému webu Českého rozhlasu to řekl odborník na dějiny kriminalistiky Petr Kreuz. V případě Hepnarové podle něj šlo o individuální čin, zatímco v případě Bouhlela o promyšlený teroristický akt.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z filmu Já, Olga Hepnarová

Z filmu Já, Olga Hepnarová | Foto: Bontonfilm

Zločiny obou podle Kreuze představují úplně odlišný typ kriminality a nedají se porovnávat. "V Nice by to musel být nějaký zoufalec, který z nenávisti najede na zastávku a přejede tam pár lidí, potom by se dalo mluvit o analogii. Ale ne, že jede autem a minuty vraždí. To by Hepnarová absolutně nebyla schopna ani fyzicky, ani psychicky zvládnout. Ona byla schopna vjet na zastávku, projet ji a do něčeho narazit," připomíná historik.

Srovnání s Hepnarovou se objevilo prakticky ihned po Bouhlelově čtvrtečním útoku, dokonce se objevily spekulace, zda se českou vražedkyní neinspiroval. Jednatřicetiletý Francouz tuniského původu najel kamionem během oslav Dne pádu Bastily v Nice do davu lidí a během dvoukilometrové cesty jich desítky zabil či zranil.

ONLINE: Nejméně 84 obětí útoku v Nice. Řidič kamionu najížděl do slavícího davu

Číst článek

Psychicky narušená Hepnarová v roce 1973 úmyslně najela nákladním vozem v Praze na tehdejší třídě Obránců míru (dnes Milady Horákové) na tramvajovou zastávku Strossmayerovo náměstí, kde zabila osm lidí. Svůj čin považovala za pomstu společnosti a byla na něj hrdá.

Případ Olga Hepnarová | Foto: Český rozhlas

Hepnarová nejela dva kilometry

"Ona nestřílela, ona nejela po třídě Obránců míru dva kilometry, to by zlikvidovala podstatně víc lidí. Představte si, že by jela od národního archivu z Hradčan až po místo, kde nabourala. To je absurdní tyto dvě věci srovnávat," je přesvědčen Kreuz.

Analogie lze podle něj nalézt pouze vnějškové, tedy že oba vrazi použili nákladní vůz, aby zabili pokud možno co nejvíce lidí. "Jinak to nemá nic společného. U Hepnarové to byla plánovaná vražda spáchaná psychopatem ze msty. V Nice šlo o promyšlený teroristický akt, který ten člověk konal zjevně několik desítek minut, než ho policie zastavila," připomněl odborník na dějiny kriminality. Hepnarová by se navíc podle něj ke střelné zbrani v roce 1973 těžko dostávala.

Srovnávání je logické

Olga Hepnarová najela nákladním autem Praga na tramvajovou zastávku, zabila osm lidí | Foto: Muzeum Policie ČR

Spojováním Hepnarové s masakrem v Nice se odborník nicméně nediví. "Je logické, že některým lidem starší generace nebo mladším, kteří viděli ten film (snímek Já, Olga Hepnarová - pozn. red.), mohl nynější čin tu záležitost připomínat," připouští Kreuz.

Ve Francii vraždil jednatřicetiletý atentátník Mohamed Lahouaiej Bouhlel, rodák z tuniského Masakinu. Pracoval jako řidič kamionu, v minulosti byl trestán za napadení a krádeže.

Tajné služby ho ale jako potenciálně nebezpečného neregistrovaly. Během útoku měl v kabině auta atentátník minimálně jednu funkční pistoli, ze které střílel. Dále u sebe také měl několik maket zbraní i granátů.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme