Stačila by i polovina vysokých škol, myslí si ministr Chládek

Ministerstvo školství plánuje omezit počet vysokých škol. Cílem má být zlepšení jejich kvality. Počítá s tím novela vysokoškolského zákona, která upravuje také pravidla pro udělování akreditací a jejich plnění. Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) v televizi Prima řekl, že univerzit by mělo být méně, a to soukromých i státních.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marcel Chládek

Marcel Chládek | Foto: Filip Jandourek

„Já si osobně myslím, že kdybychom tady měli polovinu vysokých škol, tak to bude naprosto stačit. Není nutné si myslet, že každý musí mít vysokoškolský titul, dochází k devalvaci těchto vysokoškolských titulů,“ poznamenal Chládek s tím, že tímto směrem jde také novela vysokoškolského zákona, která je nyní v Poslanecké sněmovně.

Podle plánů ministerstva školství by měly zůstat jen kvalitní vysoké školy, ostatní by měly zlepšit výuku, nebo skončit.

Pedagog Václav Klaus mladší je vůči těmto plánům skeptický. „Tady je móda, aby všechno bylo nezávislé, čili máme nezávislou akreditační komisi, no a ta samozřejmě akredituje, akredituje, akredituje, až těch škol je přehršel. A ať je pak ministrem kdokoli, tak to těžko může řešit, protože se okamžitě zvedne řev, že je to nezávislé vysoké školství a do toho se nesmí zasahovat,“ uvedl Klaus na Primě.

Konec prázdninových výpovědí?

Chládek se v televizním rozhovoru zmínil i o takzvaných prázdninových výpovědích učitelům. Ty chce ministerstvo zakázat.

Tisíce pedagogů totiž mají smlouvy jen na deset měsíců – přes prázdniny nejsou zaměstnanci školy a na začátku školního roku je ředitelé najímají znovu.

Školy to dělají většinou kvůli nedostatku peněz, pro učitele to znamená, že jsou o letních prázdninách bez příjmu, nebo si musí najít práci jinou.

Tomu chce Chládek zabránit – s navýšením rozpočtu ve školství. „Učitel má učit, přes prázdniny si má vybrat dovolenou a zároveň má mít čas na sebevzdělávání, aby měl žákům co dát, a ne vybalovat zboží v supermarketu nebo si hledat na ty dva měsíce práci,“ řekl ministr.

Eliška Malínská, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme