Starostové chtějí urychlené řešení situace v sociálně vyloučených lokalitách. Vládě předají petici

Řešit situaci zejména v sociálně vyloučených lokalitách požaduje petice Svazu měst a obcí, kterou dnes zástupci radnic předají vládě. Setkání se koná ve 14 hodin před schůzí vlády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sociálně vyloučení

Sociálně vyloučení | Foto: stock exchange

Svaz měst a obcí sbíral podpisy především mezi starosty, primátory a zastupiteli obcí a měst, které mají problémy se sociálně vyloučenými lokalitami. Petici vyhlásili 21. srpna.

„Nás starostové oslovují s tím, jestli neumíme udělat něco hromadně. Ne tak, že se v některých lokalitách ozve jeden, dva starostové a pošlou nějaký dopis na vládu. Potřebujeme, aby se celá záležitost řešila systémově a rychleji. Proto volíme petici,“ uvedl místopředseda Svazu a primátor Chomutova Jan Mareš z ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

O petici Svazu měst a obcí mluvili předseda Svazu Dan Jiránek a ředitel agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček

„Petice se netýká jen sociálně vyloučených lokalit. Týká se celé České republiky, všech měst a obcí. Řadu let dáváme návrhy, ale bohužel každá vláda udělá trochu. Je to však třeba řešit komplexně. Týká se to řady ministerstev a bez jejich spolupráce tu věc není možné vyřešit. Dílčím způsobem se to vyřešit nedá. Musí se to vyřešit jako celek,“ vysvětluje důvody petice Dan Jiránek, předseda Svazu měst a obcí.

O nutnosti provázání řešení problémů je přesvědčen i Martin Šimáček, ředitel vládní Agentury pro sociální začleňování:

„Dohromady musí fungovat sociální služby, vzdělávání, zaměstnanost, bydlení. Vůbec mně nepřekvapuje, že to starostové říkají. Vycházejí ze své každodenní zkušenosti. My se snažíme přispět ke koordinovanému přístupu. Existuje také specifická strategie, která se snaží přivést zainteresované strany k jednacímu stolu. Úspěšnost je ale dílčí a kroky jsou velmi pozvolné. Problém by si zasloužil masivnější a rychlejší řešení. Ovšem koordinované.“

Nefunkční systém dávek

„Již řadu let například upozorňujeme na absurdní situaci, kdy rodina posílající dítě do školy dostává stejný příspěvek, jako když dítě leží doma. My říkáme, že by měl být nějaký systém zásluhovosti. Ten, kdo se snaží, kdo pracuje, by měl mít nárok na vyšší životní minimum, než ten, který jen trpně leží a fláká se,“ říká Jiránek.

Systém dávek kritizuje i Martin Šimáček: „Systém dávek není funkční. Není v pořádku. Pracovat se řadě domácností prostě vůbec nevyplatí. Sociální dávky jsou od minimálních mezd, zejména v regionech, velice blízko. Prakticky nezaznamenáte rozdíl. Řadě domácností, zejména těch nejchudších, se tak vůbec nevyplatí legálně pracovat, protože by to znamenalo pokles jejich příjmu. Nepředstavujeme si tedy, že ti lidé úmyslně nepracují a sedí doma se založenýma rukama. Sociální dávky jsou ale jen jednou z věcí, které je třeba řešit.“

Podpisy se sbíraly do 10. října. Už v srpnu, když petice začínala, si její iniciátoři stanovili, že ji vládě předají 20. října.

V petici je celkem šest bodů. V prvním chtějí větší vymahatelnost práva a rychlé trestání i bagatelní kriminality. Požadují zavedení rejstříku přestupků a s tím změnu, která by opakování některých přestupků klasifikovala jako trestný čin. Dalším bodem je zpřísnění podmínek pro výkup železa a barevných kovů. Radnice také chtějí, aby sociální bydlení platil stát, chtějí spravedlivé rozdělování dávek a znovuzavedení veřejné služby s motivačními prvky.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme