Stát chce změnit azylovou politiku, cizinci by mohli pracovat už po půl roce

Mimořádné jednorázové dotace pro obce s pobytovými zařízeními pro cizince nebo 8 korun na den za každého umístěného azylanta – to jsou novinky, které by měla přinést vládní novela azylového zákona. Žadatelé o azyl by také mohli začít pracovat už po půl roce. Sněmovně novelu doporučil přijmout výbor pro bezpečnost. Nová pravidla by mohla začít platit od ledna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Migranti v táboře v německém Pasově

Migranti v táboře v německém Pasově | Zdroj: Reuters

Vládní novela by například měla azylantům umožnit začít v Česku pracovat už po šesti měsících na rozdíl od současných dvanácti.

„Je to z toho důvodu, že pokud je to skutečně žadatel o azyl, který na něj má nárok, pak i v jeho zájmu je mít práci,“ vysvětluje předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Roman Váňa z ČSSD.

Upravuje se také možnost úhrady lékařské péče u dětí bez doprovodu. „Dále je tam pozměňovací návrh, který dává vládě možnost obcím, kde jsou pobytová zařízení pro cizince, dát mimořádnou jednorázovou dotaci. Bude se také hradit 8 korun na den na každého cizince v takovéto obci umístěného,“ popisuje další změny Váňa.

Zákon počítá i s tím, že pokud se azylant dopustí úmyslného trestného činu s trestní sazbou vyšší než 3 roky, bude to znamenat začátek procesu vyhoštění. Takový azylant pak bude muset u sebe mít nejméně 400 korun na jízdenku – buď svých, nebo dostane peníze od ministerstva vnitra.

Německo chce zpřísnit azylový zákon a urychlit vracení migrantů z Balkánu

Číst článek

Výhrady k novele má vládní hnutí ANO. Podle místopředsedy výboru pro bezpečnost Bronislava Schwarze hrozí, že zákon omezí rozhodování soudů.

„Pokud tam byl pozměňovací návrh jednoho z kolegů, který nařizuje soudu, co má soud v rozsudku říci, neboli že nemůže stanovit nějaké rozmezí, ale přímo nařizuje, že soud odsoudí k vyhoštění, tak to nelze. To můžeme udělat ve správním řízení,“ tvrdí Schwarz.

Definitivně by měli poslanci posoudit jednotlivé změny v pátek. Pak půjde novela do Senátu a k podpisu prezidentovi.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme