Stát neplánuje prodej České pošty. A měl by přispívat na pobočky, míní Sobotka

Současná vláda nebude privatizovat Českou poštu. Prohlásil to premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Předseda vlády také odmítl, že by stát převedl podnik na akciovou společnost. Bylo by to prý zbytečné vyhazování peněz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta (ilustrační foto)

Česká pošta (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Sobotka by chtěl naopak zaměstnancům pošty zvýšit platy. Pro budoucnost podniku je ale podle premiéra důležité zachovat jeho síť poboček.

„Já vnímám udržení stávající pobočkové sítě jako důležitou součást zachování slušného životního standardu, zejména na venkově, v menších obcích a menších městech. A pokud to bude stát finanční prostředky, tak bychom na to České poště finanční prostředky měli poskytnout i ze státního rozpočtu,“ řekl Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O budoucnosti České pošty diskutovali ministr vnitra Milan Chovanec a místopředseda Asociace poštovních služeb Petr Angelis

Finanční podporu České pošty ale zatím odmítá ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO. Na místo státních dotací by podle něj bylo potřeba najít pro poštu nové způsoby výdělku. Podle premiéra Sobotky je proto nutné, aby věc projednala koalice.

Česká pošta provozuje asi 3250 poboček. Loni vykázala zisk 305 milionů korun, výnosy ale klesly o půl miliardy na 19,5 miliardy korun. Firmě klesají výnosy z klasického doručování a snaží se je nahradit jinými činnostmi.

David Černý, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme