Stát odškodní tenistu Jana Kodeše za soudní průtahy. Dostane 530 tisíc

Tenista Jan Kodeš dostane od státu 530 tisíc korun jako odškodnění za soudní průtahy. Městský soud v Praze mu přiznal o 294 tisíc víc než soud první instance. Spor o majetkové vyrovnání po rozvodu trojnásobného vítěze grand slamu se táhl 20 let, Kodeše se zastal i Ústavní soud.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Kodeš

Jan Kodeš | Foto: Pavla Kopřivová

Jan Kodeš odškodné dostane za nečinnost soudů ve sporu s bývalou manželkou. Obvodní soud mu nejprve přiznal odškodnění 236 tisíc korun, městský soud dnes tuto částku ještě o 294 tisíc zvýšil na 530 tisíc. Celkově vysoudil 890 tisíc korun.

Řízení o vypořádání bezpodílového spoluvlastnictví manželů Kodešových začalo v prosinci 1988 a skočilo až v červenci 2008 verdiktem Nejvyššího soudu. Vítěz Wimbledonu se kvůli průtahům od té doby domáhal na státu náhrady škody a nemajetkové újmy.

V žalobě se bývalý tenista dožadoval více než osmi milionů korun za majetkovou újmu, tu však dnešní výrok městského soudu zamítl a přiznal pouze újmu nemajetkovou.

Při určování výše nemajetkové újmy se Jana Kodeše v minulém roce zastal i Ústavní soud, který uznal, že je třeba zohlednit i mimořádnou dobu, 90. léta 20. století, kdy český trh s nemovitostmi procházel bouřlivými změnami.

Vojtěch Man, Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme