Stát se za zabavené zlato a miliony v kauze Nagyová omlouvat nemusí. Dosud je nevrátil

Policie podnikateli Luboši Paškovi zabavila desítky milionů a zlato před třemi lety v souvislosti s obří razií na Úřadu vlády v takzvané kauze Nagyová. Obvodní soud pro Prahu 2 v pondělí zamítl jeho žalobu, ve které požadoval kromě omluvy ještě odškodné 50 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zlato (ilustrační foto)

Zlato (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Majetek detektivové Paškovi dosud nevrátili, i když ho z ničeho neobvinili. Českému rozhlasu Radiožurnálu to potvrdil Paškův právník Prokop Beneš.

Soud také konstatoval, že se Pašek nemůže proti zabavení majetku bránit, protože není stíhaný. Což soudce Pavel Vlach během jednání označil opakovaně za právní vakuum.

„Soud ještě doplnil, že můj klient není účastníkem žádného řízení, ve kterém by mohl uplatnit svoje nároky a že má z tohoto důvodu omezené mantinely žádat nápravu právní cestou. Přesto z toho odůvodnění vyplynulo, že i soudu se ta doba odnětí zdá dlouhá,“ doplnil pro ČRo Radiožurnál Beneš.

Podle svého právníka žádal Pašek několikrát policii, aby mu zabavené peníze vrátila, nikdy ale neuspěl. Přitom prý doložil, že peníze zcela legálně vydělal v podnikání a poctivě zdanil.

Olomoucký žalobce Ivo Ištván už před časem řekl, že kauzu kolem bývalé šéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové stále prošetřují. Aktuální rozhodnutí soudu komentovat nechtěl.

Paškův advokát odmítl komentovat, jestli podá odvolání.

Police zajistila 150 milionů korun a desítky kilogramů zlata před třemi lety během prohlídek bytů a nebytových prostor u Iva Rittiga a Romana Janouška v rámci tzv. kauzy Nagyová. Luboš Pašek, který je přítelem a obchodním partnerem lobbisty Janouška, se k části zabaveného majetku přihlásil. Obvodní soud pro Prahu 2 mu zamítl peníze vydat už v roce 2014.

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme