Stát spustil NEN. Aplikaci, která by měla pomoci zprůhlednit zadávání tendrů

Ministerstvo pro místní rozvoj dnes spustilo takzvaný Národní elektronický nástroj (NEN). Ten by měl přispět k transparentnějšímu zadávání veřejných zakázek. Zadavatelé i firmy mohou novinku využívat bezplatně na internetu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítač, klávesnice, hacker, psaní na počítači, na klávesnici (ilustrační foto)

Počítač, klávesnice, hacker, psaní na počítači, na klávesnici (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

„Je to jeden ze způsobů, jak stát může pomoci zadavatelům – obcí, krajům – aby ten komplikovaný proces zjednodušili,“ řekl k zavedení NEN ředitel Transparency International David Ondráčka.

„Mělo by to fungovat jako elektronická aplikace, která bude vést zadavatele při každém kroku, který u té veřejné zakázky musí udělat,“ poznamenal.

Přehrát

00:00 / 00:00

O takzvaném Národním elektronickém nástroji mluvil šéf Transparency International David Ondráčka

Systém by podle něj měl zadavateli hlídat lhůty nebo ho upozornit na povinnost zveřejňovat informace.

„Vlastně on by měl do elektronické aplikace vepisovat ty jednotlivé kroky a oni by mu k tomu měli automaticky generovat vzory těch jednotlivých předpisů a výpisů,“ uvedl Ondráčka.

Podle něj je důležité, že aplikace bude pomáhat i dodavatelům. „Těm to bude nabízet určitý informační servis, budou moci dostávat třeba informace o zakázkách, které je zajímají, a bude to všechno vlastně pro všechny ty aktéry zdarma. Tím pádem, si myslím, že můžou i výrazně ušetřit,“ doplnil Ondráčka.

I když systém, podle něj přispěje k větší transparentnosti při zadávání veřejných zakázek – třeba jen tím, že bude zaznamenané a zpětně kontrolovatelné, kdo kdy udělal eventuální chybu, nezařídí ještě automaticky férové zakázky.

„Pořád ta kritéria hodnocení nabídek, předmět plnění, to bude na tom zadavateli a na jeho odpovědnosti,“ uzavřel šéf Transparency International.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme