Státní rozpočet míří k závěrečnému schvalování. Poslanci navrhli přesuny asi za 3,5 miliardy

Poslanci propustili do třetího čtení návrh státního rozpočtu na příští rok. Navrhli přesunout zhruba 3,5 miliardy korun. O všech návrzích a o rozpočtu samotném budou rozhodovat příští středu. Příjmy, výdaje a schodek schválili poslanci už v prvním čtení. Navržený schodek má proti letošnímu deficitu klesnout o 12 miliard korun na 100 miliard.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 3.12.2014

Poslanecká sněmovna 3.12.2014 | Foto: Filip Jandourek

Přidat miliardu korun na podporu sportu nebo 300 milionů na podporu filmových pobídek. I takové návrhy zazněly ve Sněmovně při dalším projednávání státního rozpočtu na příští rok.

Například poslankyně opoziční TOP 09 Věra Kovářová navrhla dát 400 milionů korun navíc na záchranu a obnovu kulturních památek. Peníze by podle ní měly jít ministerstvům pro místní rozvoj a kultury.

„A to z toho důvodu, že v dohodě o partnerství je zakotveno, že se budou financovat jen památky UNESCO a národní kulturní památky. A jaksi se pozapomnělo na těch 40 tisíc kulturních památek menšího rozsahu. Čili 300 milionů na ministerstvo kultury 100 milionů na ministerstvo pro místní rozvoj,“ upřesnila.

Státní rozpočet přehledně: Které úřady mají příští rok šetřit, a které si polepší?

Číst článek

Celkově poslanci navrhli přesunout mezi jednotlivými kapitolami skoro tři a půl miliardy korun. Koalice ale nejspíš většinu poslaneckých návrhů odmítne, včetně miliardy na sport. Proč, to vysvětlil ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš:

„Podle mě je to stále málo transparentní. Český olympijský výbor dostane asi 450 milionů v rámci vylobbované změny minulý rok plus dostává z ministerstva asi 100 milionů a v podstatě to nemá nějaká jasná pravidla. A tam si myslím, že by bylo potřeba, aby ty peníze skutečně šly přímo sportovcům.“

Jana Čermáková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme