Státní ústav pro kontrolu léčiv stahuje přípravek Ibuberl pro děti

Státní ústav pro kontrolu léčiv stahuje od pacientů přípravek Ibuberl pro děti. Obsahuje víc kvasinek, než povolují normy. Kontrolami neprošly tři šarže, lékový ústav ale preventivně stahuje všechny. Ibuberl se užívá na snížení horečky a tlumení bolestí hlavy, zubů nebo svalů u dětí od šesti měsíců do devíti let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

SÚKL, Státní úřad pro kontrolu léčiv

SÚKL, Státní úřad pro kontrolu léčiv | Foto: Eva Odstrčilová

„Pacienti, kteří mají tento léčivý přípravek doma, by jej měli přestat užívat a vrátit jej v jakékoli lékárně, ideálně v té, kde jej zakoupili,“ říká mluvčí SÚKL Lucie Šustková.

„Je možné vrátit i načatá balení s platnou dobou použitelnosti, a to do 30. listopadu. Za přípravek s platnou dobou použitelnosti budou pacientům v lékárně vráceny peníze,“ doplňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O stažení léku Ibuberl z oběhu informuje mluvčí SÚKL Lucie Šustková

Větší množství kvasinek v léku Ibuberl by podle Šustkové mohlo být nebezpečné u pacientů, kteří jsou opravdu vážně nemocní, u kterých je vážně narušen imunitní systém nebo vstupní střevní bariéra. Příkladem jsou pacienti s akutní leukémií.

„Podle údajů distributorů o jejich dodávkách do lékáren za poslední tři měsíce víme, že se dodávky pohybovaly zhruba mezi 1200 až 1300 baleními za měsíc,“ dodává Lucie Šustková.

Petra Hosenseidlová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme