Státní zástupce podal obžalobu na předsedkyni ERÚ Vitáskovou

Jihlavský státní zástupce Kamil Špelda podal v pondělí obžalobu na šéfku Energetického regulačního ústavu (ERÚ) Alenu Vitáskovou. Důvodem je zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alena Vitásková

Alena Vitásková | Foto: Jan Bartoněk | Zdroj: Český rozhlas

Alena Vitásková je obžalována kvůli jmenování bývalé nejvyšší žalobkyně Renaty Vesecké do funkce místopředsedkyně úřadu v roce 2014.

Podle policistů tím porušila energetický zákon a způsobila státu škodu ve výši 1 056 033 korun.

„Paní doktorka Vesecká nesplnila zákonem stanovenou podmínku pro výkon funkce místopředsedkyně tohoto úřadu, a to uloženou povinnost mít nejméně sedm let praxe v oboru energetiky a z toho tři roky v řídicí nebo vedoucí funkci,“ informoval už dříve mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej.

Energetický regulační úřad i Vitásková v minulosti několikrát uvedly, že Vesecká podmínku sedmileté praxe v energetice splňuje, protože se zabývala kauzami souvisejícími právě s energetikou. Obvinění tak Vitásková už dříve odmítla a řekla, že věc považuje za účelovou a nesmyslnou.

Obžalobu podal státní zástupce Kamil Špelda k Okresnímu soudu v Jihlavě. Soud ji podle Špeldy buď přijme a nařídí hlavní líčení, nebo může případ ještě vrátit státnímu zastupitelství či trestní řízení zastavit.

Alena Vitásková | Foto: Český rozhlas

ČTK, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme