Státním zaměstnancům se od listopadu zvedne plat o 3 procenta

Zaměstnanci veřejného sektoru jako učitelé, hasiči, policisté nebo úředníci dostanou od listopadu o tři procenta přidáno. Zvýšení by se jim mělo promítnout do tarifů. Ti, kteří spadají pod služební zákon, si navíc polepší od příštího ledna o další dvě procenta. Dnes se na tom dohodli odboráři s premiérem Bohuslavem Sobotkou z ČSSD a ministrem financí Andrejem Babišem z hnutí ANO.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze - české bankovky

Peníze - české bankovky | Foto: Ladislav Bába

Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly byla dohoda snadná. Už na samotnou schůzku šel s tím, že se ji podaří uzavřít, a to i kvůli příznivému vývoji české ekonomiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Platy státních zaměstnanců narostou od listopadu o tři procenta. Předseda ČMKOS Josef Středula je s výsledkem jednání s vládou spokojený

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka řekl po jednání v pořadu Blesk TV, že dohodnuté navýšení platů nezvýší schodek státního rozpočtu.

„Cílem bylo, abychom ještě využili prostředky z letošního státního rozpočtu, které nebudou utraceny, čili to není dohoda na vrub zvýšení schodku státního rozpočtu,“ uvedl a dodal:

„Lidé ve zdravotnictví nejsou placeni přímo ze státního rozpočtu, tam počítáme se zvýšením platů standardně v termínu, jak jsou zvyklí - od 1. ledna příštího roku.“

350 milionů na benefity

Jednání o platech ve veřejném sektoru se vedou téměř půl roku, ještě ale nejsou kompletní. Ve hře zůstává zhruba 350 milionů korun pro Fond kulturních a sociálních potřeb, o které by se měl navýšit od ledna.

Z fondu se vyplácejí různé bonusy a příspěvky třeba na penzijní spoření, stravenky, rekreace či jazykové kurzy. Podle Středuly by byl problém, kdyby peníze do fondu nepřišly.

„To by nám vadilo velmi, bylo by to porušení dohody. Máme vyjádření premiéra i ministra financí, že s tím nemají problém, ale musí to být kolektivní. Musíme počkat i na vyjádření dalších členů vlády, ale neměl by to být problém,“ ujistil.

„Musíme to rozhodnout v balíku, nemůžeme to krájet parciálně jako salám. Těch požadavků je strašně moc, takže je to otázka koalice,“ potvrdil Andrej Babiš.

O penězích do fondu by měly koaliční špičky jednat ještě dnes a odboráři by se měli výsledek dovědět ve středu na jednání tripartity ke státnímu rozpočtu na příští rok.

Jana Čermáková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme