Stávka v ČSA nebude, odbory se dohodly s vedením na kompromisu

Letušky a stevardi Českých aerolinií stávkovat nebudou. Protestovat chtěli příští čtvrtek kvůli propouštění zaměstnanců. Odbory se ale nakonec s vedením společnosti dohodly, že výpovědi dostane menší počet lidí, než se původně plánovalo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Václava Havla, letadlo, České aerolinie (ilustrační foto)

Letiště Václava Havla, letadlo, České aerolinie (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Kompromisní dohodu s vedením ČSA potvrdila Českému rozhlasu předsedkyně Odborové organizace posádek letadel Petra Posová.

„Předložili jsme tři body, vedení akceptovalo dva. Cílem bylo zachránit pracovní místa, což se nám podařilo, jsou to řádově tři desítky lidí. Na propouštění v té finální podobě bylo navrženo 100 stevardů, takže v tuto chvíli je to okolo sedmdesáti,“ upřesnila Petra Posová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kompromisu mezi vedením ČSA a odbory mluvila šéfka odborů posádek letadel Petra Posová a analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík

Vedení aerolinek po bouřlivých debatách podle Posové kývlo i na požadavek, aby na linkách ČSA, na kterých létá společnost Travel Service, byli výhradně letušky a stevardi Českých aerolinií.

Podle předsedy představenstva Českých aerolinií Jozefa Sinčáka jsou vítězem této dohody hlavně cestující. Šéf Českého aeroholdingu připomněl, že základní parametry restrukturalizačního plánu se touto dohodou nemění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nebezpečí stávky v ČSA se podařilo zažehnat. Hostem vysílání Radiožurnálu byl sekretář Českého sdružení dopravních pilotů Zdeněk Kirchner

Propouštění totiž souvisí se zprávou od Korean Air, které vlastní 44 procentní podíl ČSA. Korejci přistoupili na plán, podle kterého se podpoří ztrátové ČSA finanční injekcí. Jednou z podmínek je ale právě propouštění.

„Restrukturalizační plán, tak jak byl schválen všemi akcionáři na začátku září, bude pokračovat dál, jednotlivá opatření budou uváděna v činnost. Pouze to jedno opatření, to znamená počet propouštěných zaměstnanců bude snížen o to číslo,“ řekl mluvčí společnosti Daniel Šabík.

Aerolinky má opustit 160 lidí

Podle vyjádření Šabíka pro ČTK by dopravce mělo po dnešním jednání nakonec opustit 69 letušek a stevardů, 65 pilotů a 26 administrativních pracovníků. Část z těchto počtů už naplnili zaměstnanci, kteří výměnou za déle vyplácené odstupné společnost opustili dobrovolně.

Podle původních informací mělo propouštění postihnout 77 pilotů, 172 palubních průvodčích a 66 technicko-hospodářských pracovníků. Původní čísla, která společnost oznámila úřadu práce, ale podle ČSA obsahovala určitou rezervu.

ČSA | Foto: Tomáš Adamec

Analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík si nemyslí, že by dohoda o menším počtu propuštěných mohla ohrozit restrukturalizační plán firmy, ani že by mohla odradit Korean Air od slíbené finanční injekce, kterou Korejci podmínili právě významným snížením nákladů ČSA.

„Myslím, že to neohrozí tuto transakci, která se plánuje. Pokud jde skutečně o pár málo desítek zaměstnanců, tak to podle mě nehraje roli,“ poznamenal Menčík.

Aerolinky měly loni ztrátu ve výši 922 milionů korun. Dříve se dostaly do potíží například kvůli neuváženému rozšiřování leteckého parku. Právě kvůli finančním potížím do ČSA loni vstoupily korejské aerolinie Korean Air, které teď drží 44 procent akcií.

Dalších 34 procent, na které mají opční nárok, nabídly k prodeji české společnosti Travel Service. Aktuálně se čeká na schválení transakce Evropskou komisí a antimonopolními úřady.

ČTK, mta, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme