Stevardi a letušky ČSA jdou do stávky, nelíbí se jim propouštění

Letušky a stevardi ČSA budou stávkovat. Českému rozhlasu to řekla předsedkyně Odborové organizace posádek letadel Petra Posová. Předsednictvo Českých aerolinií, které dnes podle plánu začalo rozdávat výpovědi, totiž nepřistoupilo na tři kompromisní požadavky odborářů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Václava Havla, letadlo, České aerolinie (ilustrační foto)

Letiště Václava Havla, letadlo, České aerolinie (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Předsednictvu jsme přednesli tři své požadavky, což už je z našeho úhlu pohledu jednoznačně kompromis. Tyto tři požadavky pak de facto v součtu znamenají záchranu nějakých 40 pracovních míst,“ uvedla Posová.

„Předsednictvo nám sdělilo, že nejsou ochotni je (požadavky odborářů, pozn. red.) akceptovat, takže pro nás je v tuto chvíli situace jednoznačná – připravujeme stávku,“ dodala.

Přehrát

00:00 / 00:00

ČSA čeká stávka. O krizi mluvili předsedkyně Odborové organizace posádek letadel Petra Posová a analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík

O termínu a formě stávky budou zástupci letušek a stevardů ČSA ještě jednat. Podle Posové palubní personál přijde do práce, ale nenastoupí na let. Rozhodně prý tedy půjde o stávku, která zasáhne provoz.

Petra Posová zatím nechce odhadovat, kolik lidí by se do ní mohlo zapojit. ČSA má teď skoro 400 stevardů.

„Stevardi, ať už jsou v režimu propouštěných, nebo nepropouštěných, si to odhlasovali. Hlasovaly dvě třetiny stevardů, v 97 procentech se vyjádřili pro stávku. Takže se do stávky zapojí všichni ti, kteří si to jednak odhlasovali, ale myslím si, že tam bude spousta lidí navíc,“ tvrdí odborářka.

Vedení ČSA začalo rozdávat výpovědi, palubní personál chce stávkovat

Číst článek

Vedení Českých aerolinií oznámilo propouštění zaměstnanců už v září a odbory tehdy vstoupily do stávkové pohotovosti.

České aerolinie chtějí v rámci úspor propustit 77 pilotů, 66 administrativních pracovníků a více než 170 letušek a stevardů. V současné době ČSA zaměstnávají 230 pilotů, téměř 270 administrativních pracovníků a téměř 400 palubních průvodčích. Vloni ČSA vykázaly ztrátu 922 milionů korun.

Výpovědi se týkají pilotů, administrativních pracovníků, ale hlavně právě palubního personálu.

Podle vedení aerolinek je propouštění podmínkou, aby společnost finančně podpořili akcionáři z Korean Air.

Výši dotace vedení ČSA nezveřejnilo, už dřív se ale mluvilo o tom, že v následujících 6 měsících potřebují České aerolinky zhruba 20 milionů dolarů, tedy téměř půl miliardy korun.

Český rozhlas oslovil i zástupce ČSA, ti se ale ke stávce palubního personálu nechtějí vyjadřovat. Informace je pro ně údajně příliš čerstvá.

Korean Air se bude podílet na navýšení kapitálu ztrátových ČSA

Číst článek

Simona Bartošová, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme