Stíhání žalobkyně Máchové souvisí s kauzou Bereta. Nové obvinění si vyslechl i expolicista Gáborik

Středeční obvinění státní zástupkyně Dagmar Máchové úzce souvisí s kauzou úniku informací Bereta. Kriminalisté totiž vedle ní rozšířili obvinění jejích hlavních aktérů, expolicisty a detektiva Igora Gáborika a vysoce postaveného důstojníka protikorupční policie Radka Holuba. Jak zjistil Zpravodajský web Českého rozhlasu, Máchová podle policistů prodávala informace z trestního spisu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní zástupkyně Dagmar Máchová

Státní zástupkyně Dagmar Máchová | Foto: ČT24

Dosud se o souvislosti zadržení a obvinění žalobkyně Máchové s kauzou obchodování s citlivými policejními informacemi pouze spekulovalo, státní zastupitelství pouze oznámilo, že obvinilo tři osoby. U dvou jde o rozšíření původního obvinění, jedna - státní zástupce - byla obviněna nově.

Policie obvinila žalobkyni známou z kauzy opencard kvůli únikům informací

Číst článek

Nová stíhání

Zpravodajský web Českého rozhlasu však u dvou na sobě nezávislých zdrojích ověřil, že rozšířeným obviněním čelí právě Gáborik s Holubem. Od středy čelí novým obviněním ze zneužití pravomoci úřední osoby, z toho Gáborik ve formě návodu, a jeden z nich navíc z podplácení.

Máchová je obviněna je z přijetí úplatku a porušení pravomoci úřední osoby, podle policie prodávala informace o kauze z roku 2013. Není jasné, kvůli jak vysokému úplatku ji policie stíhá. Obhájce státní zástupkyně Vít Široký odmítl případ komentovat. "Paní doktorka mi nedala svolení novináře informovat," oznámil pouze.

Máchové nadřízení v květnu v souvislosti s prošetřováním kauzy přeřadili na netrestní úsek. Podle mluvčí žalobců Štěpánky Zenklové dnes zastupitelství podalo na ministerstvo spravedlnosti žádost o dočasné zproštění výkonu funkce státní zástupkyně, ministr Robert Pelikán (ANO) řízení zahájil i z vlastní iniciativy. "Obdrželi jsme usnesení o zahájení trestního stíhání, o dalších krocích rozhodneme po jeho prostudování," řekla Zpravodajskému webu Českého rozhlasu mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová. VÍCE ZDE

A k novým obviněním Gáborika odmítl cokoliv říct také jeho advokát Roman Lamka. "Mám od klienta zakázáno poskytovat k jeho případu informace," napsal v SMS zprávě. Holubův advokát Vlastimil Rampula nezvedal telefon a nereagoval ani na zaslanou SMS zprávu.

A konečně přímo potvrdit rozšíření obvinění Gáborika s Holubem nechtěla ani pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která případ dozoruje. "Já mohu pouze uvést, že u dvou osob jde o rozšíření původního obvinění," zopakovala Bradáčová.

Policisté z Národní protidrogové centrály si pro Máchovou přijeli ve středu dopoledne, propustili ji večer po několikahodinovém výslechu. Vazbu pro ni Bradáčová žádat nebude. Za mřížemi naopak skončili Gáborik a Holub, které policie obvinila už v polovině května. Gáborik vazbu opustil v srpnu, Holub v červenci.

Stíháni jsou již od května

Kriminalisté začali Holuba stíhat kvůli neoprávněnému předávání informací z trestních řízení a z uzavřených systémů bezpečnostních složek Gáborikovi. Údajné úniky se týkají vyšetřování kauzy Nemocnice Na Homolce či pražského dopravního podniku. Společně s nimi v květnu policie obvinila i středočeského celníka Pavla Šímu, jehož ale od začátku stíhá na svobodě.

Výbušnou kauzu původně vyšetřoval protimafiánský útvar Roberta Šlachty, po jeho sloučení s protikorupční policií pod Národní centrálu proti organizovanému zločinu však tým vyšetřovatelů přešel pod protidrogovou centrálu. Hrozilo totiž, že po spojení by vyšetřovali vlastní útvar. Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) prohlásil, že kvůli kauze Bereta byl Šlachtův útvar rozprášen vedením policie a ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD).

Markéta Chaloupská, Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme