Stomatologická komora žádá přísnější podmínky pro zubaře ze zemí mimo EU

Česká stomatologická komora nemůže ručit za kvalitu zubní péče v ordinacích, které zaměstnávají zubaře ze zemí vně Evropskou unii bez aprobační zkoušky. Upozorňuje na to prezident stavovské organizace Pavel Chrz s tím, že takových zubařů přibývá. Z ministerského návrhu novely zpřísnění podmínek pro cizince vypadlo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: FreeDigitalPhotos.net

Cizinci ze zemí mimo EU musejí před aprobační zkouškou absolvovat pět měsíců praxe. V zákoně ale není podmínka, že to má být na státem garantované klinice, ani že to musí být v českém zařízení. Počet přihlášek ke zkoušce je navíc neomezený.

„Tito cizinci toho zneužívají tím, že na aprobační zkoušku vůbec nejdou a neustále žádají o pětiměsíční praxi, a tím se stávají vítanou lacinou pracovní silou,“ uvedl Chrz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stomatologická komora žádá přísnější podmínky pro zubaře ze zemí mimo EU. Na podrobnosti se Radiožurnál ptal prezidenta komory Pavla Chrze

Tyto případy se podle prezidenta České stomatologické komory týkají hlavně rusky či ukrajinsky hovořících zubařů, které zaměstnávají soukromá zařízení provozovaná majiteli ze stejné jazykové oblasti.

„Je velmi důležité, aby kolegové, kteří hodlají poskytovat zdravotní péči v České republice, dokázali s pacientem komunikovat česky. I zubní lékaři potřebují od pacienta získat anamnézu, a jestliže daný kolega česky neumí, tak je to velká svízel. Navíc v některých zemích bývalého Sovětského svazu jsou školy pro zubního lékaře, jejichž náplň v žádném případě neodpovídá náplni studia v české republice,“ podotkl Chrz.

Komora se obrací na poslance a senátory

O obcházení aprobační zkoušky u cizinců jednal víkendový sněm komory. Výsledkem je výzva zákonodárcům, aby zubaři ze zemí mimo EU museli vykonávat pětiměsíční praxi a akreditovaných pracovištích a aby se mohli k aprobační zkoušce přihlásit pouze třikrát.

„Bohužel tato druhá část nám do zákona neprošla, takže se budeme snažit uplatnit přes své poslance a senátory,“ dodal prezident České stomatologické komory.

ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme