Stovky horníků demonstrovaly v Praze za úplné prolomení těžebních limitů

Asi 600 horníků se dnes sešlo před ministerstvem průmyslu a obchodu v Praze na demonstraci za úplné prolomení těžebních limitů na dole ČSA. Dorazili hlavně ze společnosti Severní energetická, která vlastní důl ČSA. Horníky ze severu Čech přijeli na akci podpořit i jejich kolegové z Ostravska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před MPO v Praze demonstrovaly stovky horníků za úplné prolomení těžebních limitů v severních Čechách

Před MPO v Praze demonstrovaly stovky horníků za úplné prolomení těžebních limitů v severních Čechách | Zdroj: ČTK

Horníci na zhruba hodinové demonstraci před ministerstvem průmyslu odmítli částečné prolomení těžebních limitů navrhované ministrem průmyslu Janem Mládkem (ČSSD). Pískali a přinesli si transparenty s nápisy "Mládek, vrah horníků", "Uhlí hřeje milion domácností" nebo "Zelená pověra domov nezahřeje". Horníci pak na zábradlí u ministerstva a stromy před ním přivázali barevné šály. Prý to bude to jediné, čím se lidé v Česku zahřejí, pokud se přestane těžit uhlí.

Nálada mezi demonstrujícími byla bojovná. Horníci mluvili i o tom, že by mohli po vzoru svých polských kolegů stávkovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na šest stovek horníků přijelo do centra Prahy demonstrovat za prolomení těžebních limitů. Na akci natáčela Eva Rajlichová

Na akci promluvil také předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. „Jediná čtvrtá varianta je varianta, která je hodná silné vlády, rozumného politika a lidí, kteří myslí na budoucnost více než na svůj politický profit,“ prohlásil.

Zmiňovaná čtvrtá varianta by znamenala úplné prolomení těžebních limitů, které by přineslo zbourání Horního Jiřetína a místní části Černice. Proti tomu jsou ale ekologové a také obyvatelé Horního Jiřetína.

Mládek podporuje prolomení těžebních limitů na dole Bílina a částečně na ČSA

Číst článek

Ministr průmyslu Jan Mládek z ČSSD potvrdil, že bude při jednání vlády prosazovat variantu s částečnou úpravou limitů na dole Československé armády. V takovém případě bude nutné zbourat asi 170 domů v Horním Jiřetíně nedaleko Mostu.

Se záměrem ministra Mládka ale nesouhlasí koaliční partneři sociálních demokratů, tedy hnutí ANO i KDU-ČSL. Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka Českému rozhlasu řekl, že by se měla podporovat varianta, která nebude znamenat bourání domů.

O možnostech prolomení těžebních limitů bude na začátku února jednat tripartita.

Horníci na demonstraci uvázali u sídla ministerstva průmyslu barevné šály | Foto: ČTK

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme