Stovky horníků zamíří do Prahy. Budou demonstrovat za prolomení limitů těžby uhlí

Zatímco dnes lidé v Horním Jiřetíně demonstrovali za zachování limitů těžby hnědého uhlí, zítra budou před ministerstvem průmyslu a obchodu v Praze horníci prosazovat prolomení limitů. Do Prahy se chystá přijet přes šest stovek odborářů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rýpadlo KK1300 je určeno pro povrchovou težbu na lomu v dolech Bílina.

Rýpadlo KK1300 je určeno pro povrchovou težbu na lomu v dolech Bílina. | Foto: Filip Jandourek

Vláda má rozhodnout o další budoucnosti těžby na severu Čech do několika týdnů. Bude rozhodovat mezi čtyřmi variantami, které minulý týden představil ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

„Máme celkem čtyři varianty, co se s tím dá dělat: nechat být limity tak, jak byly, řešit to pouze na lomu Bílina, to je varianta číslo dvě, řešit to na Bílině plus malé prolomení na dole ČSA, a případně úplné prolomení, což znamená úplné zbourání Horního Jiřetína a Černic,“ řekl k prolomení těžebních limitů Mládek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před MPO přijedou horníci prosazovat prolomení limitů těžby. Detaily zjišťovala Eva Rajlichová.

Jeden z plánů na prolomení limitů počítá s tím, že by velkolomu ustoupila část Horního Jiřetína. Zmizelo by na 170 domů. Vedení obce považuje za schůdné pokračování těžby takzvaným chodbicováním na svazích, tedy kombinace povrchové a podpovrchové těžby.

Hornické odbory ale poukazují na to, že pokud se limity neprolomí, přijde o práci na severu Čech spousta lidí. Svolaly proto na zítřek demonstraci před ministerstvo průmyslu. Objevily se také informace o tom, že pro horníky je účast povinná, a že jim zaměstnavatel uhradí i celodenní mzdu.

Účast je zcela dobrovolná

„Společnost Severní energetická vyhověla žádosti odborů a upravila systém směn tak, aby se mohlo demonstrace zúčastnit maximum zájemců. Účast je zcela dobrovolná,“ říká mluvčí Severní energetické Gabriela Sáričková Benešová.

Oborový předák dolu ČSA Jaromír Franta to potvrzuje s tím, že cestu ale hradí odbory. „Určitě po těch zaměstnancích nemůžeme chtít, aby si zaplatili jízdenku z Mostu do Prahy. Takže autobusy platí odbory, i nějaké drobné občerstvení na cestu nazpátek.“

Před ministerstvem průmyslu a obchodu by se tak mělo sejít několik stovek horníků. Do Prahy přijedou své kolegy ze severu Čech podpořit i horníci z Ostravska.

„Proto to děláme před ministerstvem průmyslu, abychom panu ministrovi dali jasně najevo, že jím prosazované varianty jsou pro nás nepřijatelné. Když jsme mu demonstraci oznamovali, řekli jsme mu, že pokud změní názor a bude prosazovat námi chtěnou čtvrtou variantu, tak to bude demonstrace na jeho podporu. Pokud svůj názor nezmění, bude to demonstrace proti němu,“ říká Franta.

Velká varianta by byla katastrofální

S jakýmkoliv prolomením limitů naopak dlouhodobě nesouhlasí obyvatelé dotčených obcí a také ekologové. Vedoucí energetické kampaně Greenpace Jan Rovenský v Šedesátce Radiožurnálu řekl, že doufá, že čtvrtou variantu, tedy úplné prolomení limitů těžby, vláda odmítne a že podpoří variantu kompromisní.

„To znamená prolomení limitů na velkolomu Bílina a úplné zachování na velkolomu ČSA. I když sám bych si představoval, že limity budou zachovány úplně. Nejen pro Horní Jiřetín, ale i pro Litvínov by ta velká varianta, kterou prosazují odboráři, byla skutečně katastrofální a z hlediska zaměstnanosti by to regionu nepomohlo,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

O prolomení limitů těžby uhlí debatovali na ČRo místopředseda hornických odborů Jiří Cingr a Jan Rovenský z Greenpace

S tím nesouhlasí místopředseda Odborového svazu hornictví, geologie a naftového průmyslu Jiří Cingr. „Přímo v těžebních společnostech a v servisních by při ukončení těžby to bylo v kumulaci 6 tisíc pracovních míst. V regionu by mohlo být následně zrušeno až 12 tisíc míst,“ tvrdí.

Na začátku února by se situací okolo dolu ČSA měla zabývat i tripartita.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme