Stovky lidí uctily v Praze památku obětí teroristů v Paříži

V Praze lidé uctívají památku obětí střelby v pařížské redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo a košer obchodě s potravinami. Solidaritu s Francií přišli vyjádřit před ambasádu v centru metropole.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pietní shromáždění před francouzskou ambasádou v Praze, 10. ledna 2015

Pietní shromáždění před francouzskou ambasádou v Praze, 10. ledna 2015 | Zdroj: ČTK

K francouzské ambasádě v Praze přišlo vyjádřit lítost a uctít památku obětí teroristických útoků v Paříži na pět stovek lidí.

Na místě zapalovali svíčky a přinášeli květiny. Mezi nimi dominují hlavně bílé a červené růže.

Nechybí ani listy papíru s nápisem: Je suis Charlie (v překladu Jsem Charlie), které se stalo heslem vyjadřující solidaritu s oběťmi střelby a zároveň podporu svobody slova.

Lidé stáli také dlouhou frontu ke kondolenční knize, která je před dveřmi ambasády.

Velvyslanec Jean-Pierre Asvazadourian zdůraznil, že je velmi vděčný, že lidé projevují takovým způsobem solidaritu a ocenil, že se zítřejšího pietního manifestu v Paříži zúčastní také čeští politici. Účast už potvrdil premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Oběti útoků si francouzská ambasáda bude připomínat i v dalších dnech.

Tři teroristé v posledních dne postříleli v Paříži celkem 17 lidí. Mezi oběťmi jsou přední karikaturisté týdeníku Charlie Hebdo, policisté a také rukojmí, které jeden z útočníků zadržoval.

Francouzská policie v pátek při paralelním útoku všechny tři pachatele zabila. Severně od Paříže zasáhla proti dvěma útočníkům, kteří mají na svědomí masakr v redakci Charlie Hebdo. Téměř ve stejnou chvíli operovala i v obchodu s košer potravinami na východě metropole, kde jiný ozbrojenec zabil čtyři lidi a další zadržoval.

Pietní shromáždění před francouzskou ambasádou v Praze, 10. ledna 2015 | Foto: ČTK

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme