Stovky mladých křesťanů přijaly u příležitosti Letnic svátost biřmování

Více než stovka mladých lidí dnes ve svatovítské katedrále v Praze prosila o dar moudrosti, zbožnosti, síly nebo umění. Při bohoslužbě ke slavnosti Letnic tam z rukou kardinála Dominika Duky přijala svátost křesťanské dospělosti, biřmování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Biřmování

Biřmování | Foto: Vladimír Němec

Naděje a očekávání byly vidět z plně obsazených lavic svatovítské katedrály těsně předtím, než s úderem desáté hodiny ranní začala mše.

Všech 106 biřmovanců a jejich kmotři si nejprve vyslechli evangelium a poté k nim v kázání krátce promluvil kardinál Dominik Duka. Připomněl jim, aby usilovali o sedm darů Ducha svatého.

Přehrát

00:00 / 00:00

V katedrále sv. Víta v Praze bylo dnes biřmováno 106 mladých lidí. V Brně přijalo svátost křesťanské dospělosti téměř 200 věřících z jižní Moravy

„Prosme, abychom se skrze dar moudrosti uměli správně rozhodovat. Abychom skrze dar rozumu řádně porozuměli Božímu slovu. Prosme, abychom skrze dar rady uměli najít východisko z obtížných situací,“ řekl.

Ze všech ctností přitom pražský arcibiskup vyzvedl jednu - statečnost.

„Statečnost, o které mluví Duch svatý, není zaťatost, nenávist vůči protivníkovi. Statečnost znamená stát v pravdě toho, který řekl: Já jsem cesta, pravda.“

A právě to oslovilo i studenta Petra Kronajzla z Prahy. Za svého biřmovacího patrona a životní vzor si proto vybral františkánského světce Maxmiliána Kolbeho.

„Je to mučedník z 20. století. V koncentračním táboře se rozpočítávalo, každý desátý člověk šel na smrt. A právě on se vyměnil s jedním otcem mnoha dětí. Šel tam místo něho,“ vysvětlil Kronajzl.

Věřící mladík tak přijal jméno Maxmilián, když ho kardinál Duka tímto jménem oslovil a pomazal ho svěceným olejem na čele. Nakonec ještě jako připomínku dostal posvěcenou rudou růži.

Slavnostní letniční bohoslužbu sloužil také brněnský biskup Vojtěch Cikrle. V katedrále svatých Petra a Pavla udělil svátost biřmování téměř dvěma stovkám lidí z jižní Moravy.

Simona Bartošová, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme