Strana zelených si zvolí nové vedení. Drápalová už post šéfky obhajovat nebude

Delegáti Strany zelených o víkendu vyberou nové vedení. O předsednický post usilují na volebním sjezdu v Praze tři kandidáti – exnáměstek pražské primátorky Matěj Stropnický, dosavadní místopředseda zelených Petr Štěpánek a učitel Jan Šlechta. Jana Drápalová, která stranu vede rok, už znovu kandidovat nebude.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strana zelených v pátek otevřela další kapitolu svého života na sjezdu, který bude volit nové vedení strany.

Strana zelených v pátek otevřela další kapitolu svého života na sjezdu, který bude volit nové vedení strany. | Foto: Tomáš Adamec

Asi nejúspěšnější byl zatím na postu předsedy Strany zelených Martin Bursík. Byl prvním a posledním lídrem, který ji dovedl do sněmovních lavic i do Strakovy akademie, kde byli zelení součástí vlády Mirka Topolánka.

Bursík rezignoval na svůj post v roce 2009 po neúspěchu zelených v eurovolbách. Stranu pak několik let vedl exministr školství Ondřej Liška a po něm Jana Drápalová, která ji řídí až doposud.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kandidáty na posty ve vedení Strany zelených přiblížil redaktor Jaroslav Gavenda

Drápalová však funkci obhajovat nebude. Chce se prý letos věnovat hlavně krajským volbám v Jihomoravském kraji a také jednomu brněnskému tématu.

„Vzhledem k tomu, že jsem se dlouhodobě zabývala osudem brněnského nádraží a vzhledem k tomu, že nás na podzim čeká referendum o poloze brněnského nádraží, tak bych chtěla věnovat co nejvíce energie tomuto tématu,“ vysvětlila Drápalová.

O vedení Strany zelených májí zatím zájem tři muži. Podle bývalého náměstka pražské primátorky Matěje Stropnického, který usiluje o předsednické křeslo podruhé, musí nový lídr – ať už jím bude kdokoli – zelené víc zviditelnit, zajistit, aby byla strana znovu slyšet ve veřejném prostoru.

„Já když se setkávám s lidmi, tak vlastně nejčastěji výtku na adresu zelených slyším: vy nejste vidět, vy nejste slyšet, my vlastně nevíme, co si myslíte,“ poznamenal Stropnický.

Jeho protikandidát Petr Štěpánek, dosavadní 1. místopředseda strany, před sjezdem kladl důraz na úspěch v krajských a senátních volbách.

„Ve více než polovině krajů už máme před uzavřením předvolební koaliční smlouvy. Tomu chci dát maximální prostor a přizpůsobit tu centrální práci tak, aby posílila volby do krajů, abychom někde bojovali o hejtmany. Myslím, že na Ústecku či Liberecku je to reálné,“ řekl Štěpánek.

Zatím posledním uchazečem o předsednický post je učitel Jan Šlechta. Ten svůj pohled na řízení strany představil poměrně stručně. „Já ten svůj pohled nazývám vize odpovědnosti a spolehlivosti vůči okolnímu prostředí,“ uvedl.

Pokud se předsedou stane muž, 1. místopředsedkyní musí být podle pravidel strany žena. O tento post mají zatím zájem zastupitelka zelených v Praze 2 Monika Horáková a ústecká zastupitelka a lékařka Irena Moudrá Wünschová.

Vsetínský zastupitel Michal Berg a zastupitel Prahy 4 Petr Kutílek by pak měli šanci získat funkce řadových místopředsedů.

Strana zelených (SZ) | Foto: Český rozhlas

ČRo, Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme