Strážníky bez maturity některá města využijí po Novém roce jinak

Od první ledna začne platit novela zákona o obecní policii. Podle ní už nemohou sloužit strážníci bez maturitní zkoušky. V některých městech ale lidé bez požadovaného vzdělání dočasně zůstanou, jen je přeřadí na jinou práci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městská policie České Budějovice

Městská policie České Budějovice | Foto: Městská policie České Budějovice

Zkušení, spolehliví a s dokonalou místní znalostí. Právě tak mluví mnozí velitelé městských policií o svých strážnících. Řada z nich sice už za pár týdnů nebude splňovat podmínku vzdělání, přesto o práci nepřijdou.

„Začal dělat maturitu, bohužel neukončil, a příští rok tak bude maturitní zkoušku opakovat. Vedení města souhlasilo s návrhem, že strážníka po tu dobu zařadíme na výkon jiného zaměstnance městské policie," říká vrchní strážník náchodské městské policie Petr Valica.

Přehrát

00:00 / 00:00

Některá města současné strážníky bez maturity využijí jinak, zjistil Václav Plecháček

Strážník bez maturity se tak nebude pohybovat po ulicích města, na starosti bude mít kamerový systém. A to zhruba rok. Pokud příští podzim zvládne maturitní zkoušku, musí ještě absolvovat povinný kurz, jako kdyby k policii teprve nastupoval.

I tak se podle Petra Valicy není jednodušší přijmout nového člověka. „Možná že by to bylo teoreticky jednodušší, ale v praxi se jedná o velmi zkušeného strážníka a výcvik nováčka, než by absolvoval kurz, a jeho zapracování trvá ne měsíce, ale roky."

Radnice řeší problém, strážníci bez maturity budou muset odejít

Číst článek

Podobné je to i v dalších městech, například ve Dvoře Králové nad Labem a Trutnově. V obou nastupuje jeden strážník od ledna na obsluhu kamerového systému a do ulic se vrátí až po úspěšně zvládnuté maturitě.

V Hradci Králové dokonce počítají s tím, že si člověka bez maturity nechají natrvalo - jako netechnického zaměstnance.

„Což je vlastně řidič botičkového auta, který bude jezdit se strážníky a řešit parkování,“ vysvětluje mluvčí hradeckých strážníků Eva Kněžourová.

Existují ale i místa, kde se vedení městské policie s vedením radnice na výjimce nedohodlo. To platí například pro Broumov.

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme