Střílení ze vzduchovky nebo zamlžené masky, tak většina lidí vzpomíná na branná cvičení

Zásoby jídla a vody na deset dní by měla mít doma každá německá rodina. Doporučuje to nová koncepce civilní obrany, kterou schválila berlínská vláda. Zabývala se jí poprvé od konce studené války. Komunistické Československo tehdy připravovalo občany na válku s americkými imperialisty. Dlužno dodat, že západoevropské státy zase na útok ze Sovětského svazu. České děti měly ve škole brannou výchovu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Liberečtí vojáci ukázali dětem protichemickou ochranu

Liberečtí vojáci ukázali dětem protichemickou ochranu | Foto: Gabriela Hauptvogelová

„Bylo to pro nás super, protože jsme se ulili předmětům a mohli jsme vystřelit ze školy pryč,“ vzpomíná na školní branná cvičení Marcel Tůma z Prahy. Kdo chodil do školy před rokem 1989, má určitě podobné zážitky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Povinná branná výchova v Československu před rokem 1989 připomíná lidem pochody, igelitové pytlíky i vzduchovky

„Vždycky jsme vzali chlebníky, do toho nějakou svačinu. Pobrali jsme vzduchovky, fáborky, igelitové pytlíky a masky a vyrazili jsme pěšky. Podnikali jsme takový překážkový běh s plynovou maskou, což bylo velmi zábavné, protože většinou nefungovaly ty filtry v plynových maskách. Takže vzduch do toho pořádně nešel,“ popisuje Marcel Tůma.

„Všichni jsme dorazili do cíle, kde jsme oblékli igelitové pytlíky na ruce a na nohy, lehli a čekali jsme na ten výbuch,“ dodává.

Přípravu dětí i dospělých provázely instruktážní filmy. Hru na válku, donekonečna ideologicky zdůvodňovanou choutkami amerického imperialismu, děti i dospělí většinou nebrali vážně.

A tak veřejnost po listopadu 1989 ráda na civilní obranu zapomněla. Napětí studené války ale vystřídala hrozba teroristického útoku, nemluvě o trvající možnosti živelních pohrom a průmyslových havárií.

Civilní obrana pro mladé

„Igelitové pytlíky na nohách a tak dále jsou dnes myslím už přežitek. Ale myslím si, že nějaká civilní obrana pro mladé by vůbec nebyla špatná. Je to jen o tom, aby věděli, co mají dělat, komu mají pomoct, jak se mají zachovat při nějakém útoku nebo při vyhlášení poplachu. Myslím, že by to nebylo úplně od věci,“ říká Marcel Tůma.

Prosadit obnovení branné výchovy ve školách se snaží poslanec Bohuslav Chalupa z hnutí ANO.

„Je jedno, jestli to je branná příprava, nebo tomu budeme říkat příprava obyvatel na krizové situace. Netýká se to jen válečné agrese, týká se to obecně reakce na havárie průmyslových zařízení, živelních pohrom. Je to prostě celé spektrum krizových situací, se kterými se občan může setkat,“ popisuje Chalupa.

Zavedení branné výchovy do škol se objevuje i v programech některých subjektů, které kandidují v krajských volbách.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme