Stropnický stáhl z výboru projednání nominace Kříže do čela vojenské policie

Sněmovní branný výbor dnes neprojednal nominaci právníka Pavla Kříže do čela vojenské policie. Z programu ji stáhl přímo ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO. Zdůvodnil to tím, že se kvůli nominaci Kříže strhla mediální přestřelka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Stropnický

Martin Stropnický | Foto: Filip Jandourek

Bez projednání ve výboru ministr Kříže jmenovat nemůže, jde o zákonnou podmínku.

„Požádám předsedu příslušného výboru pana Kádnera, aby svolal výbor. Nejlépe v únoru. Abychom se sešli a v klidu a skutečně bez nějakých pocitů, co kdo řekl v tisku nebo v médiích, abychom to věcně projednali,“ přiblížil Stropnický.

Kvůli nominaci podplukovníka Kříže, jenž vede právní úsek vojenské policie a měl by nahradit brigádního generála Milana Schulce, se Stropnický dostal do sporu s končícím náčelníkem generálního štábu Petrem Pavlem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jmenování nového šéfa vojenské policie se odkládá. O nominaci Pavla Kříže mluvil člen sněmovního výboru pro obranu Ivan Gabal z KDU-ČSL

Ministr kritizuje praxi z minulých let, kdy kandidáty na náčelníka vojenské policie navrhoval generální štáb:

„Je nanejvýš nelogické, aby na doporučení byl jmenován někdo, kdo má být kontrolorem toho, který ho doporučoval.“

Pavel s ministrem nesouhlasí, kontrolovat armádu podle něj není hlavním posláním vojenské policie. „Policie plní minimálně 80 procent úkolů v plné součinnosti s armádou, protože je to pořádková služba, je to zajištění přesunů a pořádku ve výcvikových prostorech,“ upřesnil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr obrany stáhl z výboru projednání jmenování nového náčelníka vojenské policie. Více od redaktorky Jany Čermákové

Po jednání Petr Pavel řekl, že vůbec nezpochybňuje Kříže jako právníka. Vadí mu ale, že proces jeho jmenování jde proti kariérním zásadám v armádě, což může působit špatně na vojáky.

„Je to pozice dvouhvězdičková, a nejenomže by tady musel nastat skok o tři hodnosti, což je naprosto nestandardní, ale když bych měl použít paralelu, tak je to asi stejné, jako kdybych z právníka pozemních sil, jenom proto, že už šest let vykonává právníka pozemních sil a má tedy povědomí o tom, co pozemní síly dělají, chtěl udělat dvouhvězdičkového velitele pozemních sil,“ poznamenal Pavel.

Střídání každé tři roky

Podle informací ČTK hrozilo, že ve výboru zazní od některého z poslanců návrh, aby byl tento bod z programu vyřazen. Někteří se ke Křížově nominaci stavěli rezervovaně.

„Nepřekvapilo mě to a myslím si, že je to správný krok. Kdyby to byl neudělal ministr Stropnický, tak bych ten návrh předložil já,“ upozornil člen sněmovního výboru pro obranu Ivan Gabal z KDU-ČSL.

Podle něj je potřeba najít vhodnějšího kandidáta do funkce náčelníka. „Vojenská policie je vojenský útvar a potřebuje velitele, který má za sebou patřičnou bojovou zkušenost, má patřičnou autoritu a má také kompetenci takovému útvaru velet,“ vysvětlil.

Ministr obrany ale na jmenování Pavla Kříže trvá. V čele vojenské policie by podle něj měl stát právě člověk s právnickým vzděláním.

„V minulosti vesměs působili ve funkci náčelníka vojenské policie lidé, kteří takzvaně uměli velet, ale neměli vůbec žádné zázemí právní. Pokud jste vyšetřovatel složitých, často spletitých případů, tak si myslím, že to právní vzdělání je naprosto nepostradatelné,“ prohlásil Stropnický.

Kříž se jednání výboru také účastnil, záležitost ale odmítl komentovat.

Šéf výboru: Jméno předjednat s armádou

Předseda výboru pro obranu David Kádner z hnutí Úsvit říká, že je hlavně důležité, aby ministr přišel se jménem, které bude mít předjednané s armádou. Podle něj se poslanci výboru nejspíš znovu sejdou a o jménu náčelníka vojenské policie budou mluvit začátkem března.

Ministerstvo obrany se rozhodlo střídat vedoucí vojenské policie každé tři roky. Dosavadní náčelník Milan Schulc údajně dostal nabídku pracovat jako vojenský přidělenec na některém z českých velvyslanectví.

Helena Šulcová, ČTK, Jana Čermáková, Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme