Studenti v Praze na summitu diskutují o mezinárodních organizacích

V hlavním městě dnes začal Pražský studentský summit. Čtyři dny budou studenti diskutovat o mezinárodních organizacích, a to podobně jako kdyby byli jejich součástí. V simulovaných jednáních Evropské unie nebo NATO se učí obhajovat svůj názor a jednat diplomaticky. Letošního ročníku se účastní přes čtyři stovky studentů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studenti v posluchárně

Studenti v posluchárně | Foto: Creative Commons Attribution 2.0 Generic, Tulane Public Relations

Před hlavní částí summitu, kde probíhá simulované jednání různých organizací, studenti absolvují několik setkání. Na nich získávají informace a zkušenosti k simulaci zasedání třeba Visegrádské čtyřky, EU nebo Organizace spojených národů.

Každý z nich má na starosti jednu zemi, za kterou pak vystupuje.

„Budu zastupovat Španělsko, protože je mi sympatické, učím se španělsky a celkově názory toho státu i jeho kultura mě zajímají. Chtěla jsem blíže poznat i politiku,“ řekla účastnice Jana. Stát bude zastupovat v modelu Evropské unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

O jejich rolích na Pražském studentském summitu mluvil s účastníky Jan Charvát

Její kolegyně Nina bude na zasedání hájit stanovisko Číny.

„Já jsem v orgánu, který řeší odzbrojení. Jednou jsme řešili odzbrojení lehkých zbraní, jednou jaderných zbraní. Musela jsem si zjistit, co můj stát si o tom konkrétně myslí, jaké smlouvy podepsal a tak podobně,“ vysvětlila.

Většina účastníků je z České republiky, přijelo jich podle organizátorů asi 400. Ze zahraničí dorazili němečtí nebo polští studenti. Připraveny jsou pro ně i doprovodné akce a neformální setkání.

„Já jsem se na summit poprvé dostal přesně před pěti lety a jedním dnem jako účastník, když mi bylo 17, a třikrát jsem se ho účastnil na střední škole jako delegát,“ popsal své zkušenosti s akcí organizátor Ondřej Dočkal.

Summitu se chtěl účastnit i poté, co začal studovat na vysoké škole. Je ve třetím ročníku na Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Příští rok nastoupí na magisterské studium v Cambridgi.

„Summit není jenom o tom, co se tam dělá, ale i o komunitě lidí, která ho obklopuje. Jsou to úžasní lidé, kteří jsou nadšení. Zakládají spoustu jiných studentských projektů,“ vysvětlil.

Hlavní část letošního Pražského studentského summitu potrvá do pondělí.

Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme