Studenti pražského gymnázia stávkovali. Připomněli si tak listopad 1989

Studenti i učitelé pražského Gymnázia Na Vítězné pláni dnes stávkovali. Symbolicky tak vzpomínali na listopad 1989. Tehdy se škola na týden připojila k protestu proti brutálnímu policejnímu zásahu na Národní třídě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studenti gymnázia Na Vítězné pláni symbolicky stávkovali. Stejně jako před 25 lety

Studenti gymnázia Na Vítězné pláni symbolicky stávkovali. Stejně jako před 25 lety | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

„V každé třídě tenkrát studenti řekli svým učitelům, že se nebudou učit a že budou stávkovat,“ popsala listopadové události bývalá studentka školy Petra Adámková, která netradiční vzpomínku vymyslela.

Tehdejší atmosféru studentům přiblížila i dobová hudba a nápisy na chodbách i dveřích. Každý z nich si navíc připnul stužku a dostal dokument Několik vět.

Přehrát

00:00 / 00:00

U vzpomínání na stávkový týden v pražském gymnáziu Na Vítězné pláni byla Veronika Hlaváčová

„Včera jsme vybalovali i noviny, které jsme dostali od archivu. Bylo hrozně zajímavé, že už mají 25 let,“ okomentovala jeden bod z programu studentka gymnázia.

Vzpomínat na stávkový týden, který začal 20. listopadu 1989, přišli i absolventi školy.

„Bylo mi asi měsíc 17, byl jsem ve třetím ročníku, takže jsem se vetřel do stávkového výboru ovládaného čtvrťáky,“ popsal novinář Jindřich Šídlo.

Dodal, že vždy odpoledne museli všichni odejít zpátky domů. Spaní ve školách prý byla výsada vysokoškoláků.

Studenti Gymnázia Na Vítězné pláni symbolicky stávkovali. Předlistopadovou dobu připomínaly i nástěnky | Foto: Veronika Hlaváčová

„Byla to rozjetá stávka, velmi dobře organizovaná. Už tady vládla taková svobodná atmosféra,“ zhodnotil zpěvák a textař Jan Vodňanský.

Kromě něj ve škole vystoupil i další absolvent školy - Michal Pavlíček z Pražského výběru. „Cítil jsem velké odhodlání u všech, bylo to nádherné,“ shrnul vzpomínky na stávku.

Studenti Gymnázia Na Vítězné pláni symbolicky stávkovali. Předlistopadovou dobu připomínaly i nástěnky | Foto: Veronika Hlaváčová

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme