Stupčuk se přiznal, že v únoru boural pod vlivem alkoholu. Původně tvrdil, že neřídil

Sociálnědemokratický poslanec Štěpán Stupčuk se přiznal, že dopravní nehodu v únoru způsobil pod vlivem alkoholu. Píše o tom deník Právo. Zasahujícím policistům přitom tehdy tvrdil, že auto neřídil a dechovou zkoušku odmítl. Poté, co ale v srpnu od policie obdržel usnesení o zahájení trestního stíhání, změnil výpověď a potvrdil, že za volantem při nehodě auta seděl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté kontrolují u Žatce alkohol na Velikonoční pondělí

Policisté kontrolují u Žatce alkohol na Velikonoční pondělí | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Deníku Právo to v pondělí oficiálně potvrdil dozorující státní zástupce Pavel Bugár z Prahy-západ, který po Stupčukově přiznání a zaplacení 150 tisíc korun nedávno jeho trestní stíhání podmíněně zastavil s dvouletou zkušební dobou. Během té se poslanec nesmí dopustit žádného dalšího protiprávního jednání, jinak by bylo jeho obvinění obnoveno.

Institut podmínečného zastavení trestního stíhání není v Česku ničím novým a státní zástupci jej využívají. „Používá se to poměrně často u trestných činů, které to dovolují,“ řekl Právu šéf Unie státních zástupců Zdeněk Matula.

Podmínečné zastavení stíhání je možné pouze u přečinů, tedy u nedbalostních a úmyslných trestných činů s hranicí horní sazby trestu do pěti let. Obviněný ovšem musí splnit několik podmínek. Hlavní z nich je, že se ke svému činu dozná. Dále pak musí uhradit škodu, kterou způsobil. Od září 2012 může také státní zástupce obviněnému uložit, aby zaplatil určitou částku na pomoc obětem trestné činnosti.

Poslanec Štěpán Stupčuk (ČSSD) | Foto: Poslanecká sněmovna

Stupčuk podle žalobce Bugára všechny podmínky splnil. Poslanec se po doručení usnesení o zahájení trestního stíhání přiznal a žalobci slíbil, že nebude řídit žádná auta po celou dobu stanovené dvouleté zkušební doby. „Složil na účet určený pro oběti trestné činnosti 150 tisíc před vydáním tohoto usnesení,“ doplnil Bugár.

Poslanec Stupčuk v únoru na dálnici D7 u sjezdu na Tuchoměřice vyjel mimo silnici a narazil do dopravního značení. Když dorazili policisté, tvrdil, že neřídil, přestože byl u vozu sám. Dechovou zkoušku odmítl. Sněmovna poslance v květnu vydala k trestnímu stíhání.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme