'Sudové' už jen od řádných prodejců. Vinařskou novelu projedná zemědělský výbor

Jiné obaly na sudová vína nebo vyšší pokuty za jeho falšování. Nejen to by měla přinést novela vinařského zákona. Její detaily dnes proberou poslanci sněmovního Zemědělského výboru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sudy s vínem ve sklepech

Sudy s vínem ve sklepech | Foto: Jan Pokorný | Zdroj: Český rozhlas

Šedesát tři šarží, přesně tolik případů pančovaného vína už letos odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

„Mezi nejčastější prohřešky patřil špatně deklarovaný skutečný obsah alkoholu, špatně deklarovaný geografický původ, přídavek vody nebo přídavek syntetického glycerolu. Řadu z těchto parametrů lze považovat za důkaz falšování,“ popisuje mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vinařská novela má za cíl omezit falšování vína. Co všechno chce změnit, přiblížila redaktorka Barbora Kladivová

Novela vinařského zákona by měla přispět k tomu, aby se takové případy neopakovaly.

„Ta novela zásadně mění dvě věci. Jedna se týká vinohradnické části, to znamená řeší nová práva na výsadbu vinohradů v České republice, a ta druhá část se týká především problematiky prodeje sudového vína, kdy nastavujeme mechanismy tak, aby bylo dohledatelné, kdo víno jednoznačně dováží, kdo je uvádí na trh a kdo je prodává,“ vysvětluje ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Zákon podle ministra poprvé jasně definuje, co je falšování vína. Jde konkrétně o použití výrobních postupů, které jsou v rozporu s evropským právem, přidání vody nebo alkoholu do vína nebo neuvedení povinných označovacích údajů.

Smlouva, registr, evidence, hlášení

Pokud chtějí nynější prodejci vést svůj obchod dál, musí splňovat potřebné náležitosti.

„Musí mít jednoduchou administrativu, to znamená mít smlouvu s prvovýrobcem – to znamená vinohradníkem, tím, kdo to víno vyrábí v České republice nebo kdo ho dováží – být zaregistrován v registru vinic, dělat evidenci a jednou za rok podat hlášení. Tyto čtyři věci musí splnit a pak může i nadále prodávat sudové víno,“ říká Jurečka.

Kdo nebude požadavky splňovat, bude moci prodávat sudové víno jen v takzvaných bag-in-boxech. Tedy v krabicích, v nichž je jednorázový obal, který nejde znovu naplnit.

Většina členů Svazu vinařů s aktuální podobou změn souhlasí, jak říká prezident svazu Tibor Nyitray.

„Nekalá konkurence, která zejména na černém trhu vyvstala za poslední roky, je pro naše producenty velmi, velmi značná, odhadujeme až 100 milionů litrů vína. A ve spojení s tím pak dochází k falšování zahraničního vína a dochází také k značným daňovým únikům,“ podotýká Nyitray.

Pokuta až 50 milionů

Vinaři by podle něj rádi ke změnám přidali ještě jednu – povinné označení na záklopce lahve vín s chráněným označením původu.

„Pokud se toto podaří prosadit, tak to bude pro zákazníky jednoznačná orientace a nebudou si muset číst drobným písmem, jestli je víno odněkud jinud,“ říká Nyitray, podle nějž mohou být současné etikety někdy zavádějící.

„Takhle dojde k jednoznačnému odlišení domácího vína od toho zahraničního,“ dodává šéf vinařského svazu.

Podle návrhu ministerstva zemědělství by také museli dovozci ze zahraničí do dvanácti hodin nahlásit státu import vína. Poté by mělo být víno deset dnů ve skladu, aby mohlo být zkontrolováno potravinářskou inspekcí.

A návrh počítá i s vyššími pokutami. Maximální sankce za porušení zákona by se měla zvednout z pěti na 50 milionů korun.

ČRo, Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme