Světlo pro Světlušku rozeznělo Pražskou křižovatku, vybralo se přes 1,5 milionu korun

Přispět na sbírku Světluška, která pomáhá nevidomým, mohli lidé během sobotního benefičního koncertu. Během zhruba osmdesátiminutového programu poslali lidé celkem 53 tisíc DMS zpráv v hodnotě přes 1,5 milionu korun. Pozoruhodné výkony ale předvedli i nevidomí zpěváci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Během benefičního koncertu Světlu pro Světlušku vystoupili známí umělci spolu s nevidomými

Během benefičního koncertu Světlu pro Světlušku vystoupili známí umělci spolu s nevidomými | Foto: Dominik Herr

Dnes už klasickou skladbu Johna Lennona Imagine zazpívali na benefičním koncertě nevidomí Blanka Janečková a Martin Svátek.

Doprovázel je Epoque kvartet a smíšený dětský sbor. V publiku v Pražské křižovatce nechyběli ani lidé, pro které je práce se zrakově postiženými povoláním.

Přehrát

00:00 / 00:00

Koncertu se zúčastnila také redaktorka ČRo Eva Rajlichová, která se zeptala účinkujících i dobrovolníků na to, jak se cítí a co pro ně Světluška znamená

„Konkrétně děti, pokud jsou integrovány v normálních školách, tak je například problém, aby zapadly mezi spolužáky. Spousta lidí není moc informovaných o tom, jak se k těmto lidem chovat. Takže když třeba nevidomý člověk chce někam dojít a potřebuje pomoct, lidé neví, jak mu pomoct,“ řekly Pavlína Ungrová a Petra Mrázková. Obě pracují jako asistentky pro nevidomé děti ve sdružení Okamžik.

„Je to tady moc pěkné, líbí se mi tady. Tenhle večer je pro mě výjimečný úplně vším, je to poprvé, co takhle vystupuji, budu v televizi, v přímém přenosu, a když to zkazím, tak to prostě zkazím,“ popsala své dojmy devítiletá Věrka Strbačková, hrdinka jednoho z filmových medailonků, které v průběhu večera ukázaly, že i nevidomí mohou mít pestrý život.

Už poněkolikáté přišel pomoci sbírce Světluška také herec Pavel Nový. I letos si povídal s lidmi, kteří se dovolali do callcentra.

Stejně jako na ostatních akcích Světlušky i během koncertu pomáhali dobrovolníci a známé osobnosti | Foto: Dominik Herr

„Tak jsem si zvykl, už jsem se to myslím trochu naučil. Musím říct pro mě jednu důležitou věc, slušní lidé se vždycky ukážou, když je průšvih, když je třeba něco pořádného udělat, a nikdy jich není málo,“ řekl Pavel Nový.

Slavnostní večer byl výjimečný i pro zkušeného moderátora Petra Krále, který se postaral i o hudební dramaturgii a moderoval přímý přenos.

„Nikdy nevíte, co se při přímém přenosu stane, protože tady jste v rukou mnoha interpretů, mnoha umělců, svévolí techniky a věcí, které nedokážeme odhadnout,“ vysvětlil moderátor.

Příspěvky pro Světlušku:
- číslo účtu 99999 99999/0100,
- dárcovská SMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS SVETLUSKA (1 DMS = 30 Kč, Světluška obdrží 28,50 Kč),
- nebo ve tvaru DMS ROK SVETLUSKA (pravidelná měsíční podpora Světlušky ve výši jedné DMS po dobu jednoho roku).

Roztleskat a roztančit diváky v Pražské křižovatce se povedlo mimo jiné bubeníkovi Tokhimu. S dětským sborem, kde nechyběli nevidomí zpěváci, nacvičil jednu africkou skladbu.

Stejně jako na ostatních akcích Světlušky i během koncertu pomáhali dobrovolníci.

„Ppomoct dětem, které to potřebují. To je věc, která když člověka potká, je dost nepříjemná a každá ruka, každý člověk, který mu pomůže, pro něj hodně znamená,“ řekla dobrovolnice Zuzana, která se mimo jiné starala o prodej sbírkových předmětů.

V zaplněné Pražské křižovatce si mohli lidé užít vystoupení řady známých umělců, nechyběly třeba Chinaski nebo Bára Basiková.

Pozoruhodné výkony předvedli také nevidomí zpěváci | Foto: Dominik Herr

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme