Svým přestupkem zaměstnal dvě ministerstva a tři úřady. Exodborář Dušek se pokutě vyhne

Odcházející radní Pardubického kraje Jaromír Dušek (SPO) se vyhne pokutě za neodevzdané majetkové přiznání za rok 2014. Jeho přestupkový spis putoval celou republikou a zaměstnal tři úřady a dvě ministerstva. Jak nyní zjistil Zpravodajský web Českého rozhlasu, než došlo k pravomocnému rozhodnutí, uplynula mezitím roční lhůta pro projednání věci. Bývalý železniční odborář tak pokutu platit nemusí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaromír Dušek a prezident Miloš Zeman na snímku z roku 2012.

Jaromír Dušek a prezident Miloš Zeman na snímku z roku 2012. | Foto: YouTube. com

"Odpovědnost zanikla. Správnímu orgánu se i přes veškeré úsilí nepodařilo řízení ukončit v zákonné lhůtě," vysvětlil Marcel Klement, vedoucí odboru dopravy, silničního hospodářství a správních agend v Ústí nad Orlicí. Ten se zabýval neodevzdaným majetkovým přiznáním radního Jaromíra Duška.

Takzvané prohlášení podle zákona o střetu zájmů musí jako náměstek hejtmana odevzdávat. Jenže bývalý železniční odborář Dušek to nejprve odmítal s argumentem, že se bojí zlodějů. Později uvedl, že chtěl upozornit na nesmyslnost samotného zákona o střetu zájmů.

Případem se nicméně začal zabývat Městský úřad v Ústí nad Orlicí, kam Dušek spadá svým trvalým bydlištěm v Dolní Dobrouči. Za neodevzdaný dokument, jak už dříve informoval server Lidovky.cz, mu vyměřil pokutu ve výši patnáct tisíc korun. Podle zákona mohl dostat sankci ve výši až padesát tisíc korun. Dušek se nicméně proti rozhodnutí úřadu odvolal, čímž začalo roční byrokratické kolečko (viz box Časová osa na konci textu).

Zpátky na začátek

Přestupkový spis náměstka Duška začal putovat republikou. Jeho odvolání nejprve obdržel nadřízený orgán, kterým byl v tomto případě Krajský úřad Pardubického kraje. Tedy fakticky Duškův zaměstnavatel. Z obavy z možné podjatosti se proto úředníci nechali vyloučit a případ postoupili dál. Věc se proto přesunula do Prahy, konkrétně na ministerstvo spravedlnosti.

Kdo je Jaromír Dušek
Je český politik, od roku 2010 člen Strany práv občanů, dříve Zemanovců. V letech 1995 až 2012 se angažoval v Odborovém sdružení železničářů i Svazu odborářů služeb a dopravy. Jako zastupitel a náměstek hejtmana Pardubického kraje působil od roku 2012, na starosti měl dopravu. V krajských volbách 2016 kandidoval za nové uskupení Osobnosti Pardubického kraje, mandát ale nezískal.

Z Vyšehradu ho ale úředníci po dvou měsících postoupili svým kolegům z resortu vnitra, aby případ rozhodli. Netrvalo však dlouho a ti jim ho poslali zase zpátky - rozhodnout ve věci má prý jednoznačně ministerstvo spravedlnosti.

"Projednáním a rozhodnutím ve věci odvolání Jaroslava Duška se pověřuje Krajský úřad Královéhradeckého kraje," sdělila tehdy Kristina Labohá z tiskového odboru ministerstva spravedlnosti.

Poslanci schválili 'lex Babiš': ministři nesmí vlastnit média. Od začátku věděli, co vlastním, říká šéf ANO

Číst článek

Jenže ani Královéhradecký kraj nedokázal Duškův případ definitivně uzavřít. Kvůli pochybením prvoinstančního úřadu v Ústí nad Orlicí nařídil věc znovu projednat. K tomu už ale nedošlo. "Správní orgán vzhledem k zákonu o přestupcích řízení zastavil, protože odpovědnost za přestupek zanikla, lhůta byla jeden rok," vysvětlil ještě vedoucí odboru Klement.

Pro Duška je ale tento výsledek podle jeho slov zklamáním. Nebylo prý definitivně řečeno, zdali chybu udělal, či nikoli. "Byrokracie dosáhla jisté úrovně, o které celý rok tvrdím, že je k ničemu a že majetkové přiznání žádný význam pro republiku, pro kraje a pro občany nemá, tak se to ukázalo v celé nahotě," okomentoval výsledek pro Zpravodajský web Českého rozhlasu Dušek.

Poslanecká sněmovna letos v září schválila novelu zákona o střetu zájmů. Ta mimo jiné zavádí takzvanou centrální správu majetkových přiznání, kterou bude mít na starosti ministerstvo spravedlnosti. Skončí tak současná praxe, kdy jednotliví politici a úředníci odevzdávají prohlášení na několik různých míst, a to podle druhu své funkce.

Novinkou bude také to, že majetkové přiznání bude třeba odevzdat už při nástupu daného činitele do funkce.

ČASOVÁ OSA
Jak putoval přestupkový spis Jaromíra Duška
2015
Říjen - Dušek dostává pokutu 15 tisíc korun za nedodané majetkové přiznání za rok 2014; odevzdal ho dodatečně.
Listopad - Dušek podává odvolání.
Prosinec - Odvolání řeší Krajský úřad Pardubického kraje; ten se pro možnou podjatost z řízení vyloučil.
2016

Leden - Případem se zabývá legislativní odbor ministerstva spravedlnosti; ten případ pro nejasnost, kdo ho má řešit, postupuje ministerstvu vnitra.
Březen - Podle resortu vnitra se má případem zabývat ministerstvo spravedlnosti, kam případ věcně přísluší.
Květen - Ministerstvo spravedlnosti určilo, že přestupek má projednat Královéhradecký kraj.
Červenec - Krajský úřad vrátil věc k novému projednání.
Srpen/září - Úřad v Ústí nad Orlicí řízení zastavil, neboť uplynula roční lhůta pro projednání případu.

Hana Mazancová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme