Syn si nejvíc hraje s autíčky, vidí je všude. Skupina Pražanů žaluje stát kvůli životnímu prostředí

Ministerstvo životního prostředí čelí další žalobě za znečištěné ovzduší, tentokrát v Praze. Žalobu dnes k Městskému soudu v Praze podala skupina nespokojených obyvatel hlavního města. Znečištění ovzduší v metropoli podle nich dlouhá léta překračuje zákonem i evropskou směrnicí stanovené limity pro prach nebo oxidy dusíku. Soud má na rozhodnutí 90 dnů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smog v Praze ztěžuje dopravu

Smog v Praze ztěžuje dopravu | Foto: Eva Dvořáková

Ministerský program pro zlepšování kvality ovzduší je podle znepokojených obyvatel Prahy neefektivní a málo konkrétní. Obávají se, že znečištěné ovzduší může způsobovat vážná onemocnění srdce a cév i předčasná úmrtí na srdeční infarkty nebo mozkové mrtvice.

„Postupně jsem si začala všímat, že můj dvouapůlletý syn přes to všechno drobné, co se posouvá jako třeba zeleň v okolí, která se zlepšuje, si stejně nejvíc hraje s autíčky. To je to, co pořád vidí kolem sebe. Současně jsem vnímala, že za některými jeho zdravotními problémy nemusí být jen náhoda, že to může souviset i se životním prostředím v lokalitě, ve které žijeme,“ říká Olga Richterová, zastupitelka Pirátské strany v Praze 10 a současně jedna z nespokojených obyvatelek pražských Vršovic, která žalobu podala.

Také podle Kristýny Šabové, právničky zastupující Pražany v soudním sporu, může za znečištěné ovzduší hlavně doprava. „Zásadní vliv dopravy v Paze, stejně jako v Brně, je jednoznačným faktem,“ zdůrazňuje.

„Ať už jde o prachové částice PM10, nebo o částice dusíku, hlavním přispěvatelem je doprava. A pokud se doprava nějakým způsobem nebude přesouvat nebo se nebude řešit, je prakticky vyloučeno, aby se kvalita ovzduší v těchto oblastech zlepšila,“ dodává právnička.

Městský soud v Praze má na rozhodnutí 90 dnů, žalobu může i zamítnout. Rozhodnout by se mělo do konce letošního roku.

Ministerstvo životního prostředí, které zatím žalobu zatím nemá k dispozici, za svými programy stojí. Podle mluvčí Jany Taušové je vytvářely dvě skupiny odborníků.

„Zrušení programu by nebylo dobrou zprávou pro občany. Znamenalo by to především odklad realizace tolik důležitých opatření uložených krajům a obcím, která jsou v programech obsažena a jejichž realizace povede v dotčených oblastech ke zlepšení ovzduší do roku 2020,“ říká mluvčí.

Žalobu na stát v uplynulých dvou měsících podali občané také na Ostravsku, Ústecku a v Brně. Žádnou ze žalob zatím soud neprojednal.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme