SZPI varuje před konzumací dětské kaše německé firmy Alnatura, obsahuje atropin

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje před konzumací dětské výživy německé firmy Alnatura. Obsahuje atropin a také scopolamin. Jde o tropanové alkaloidy, které mohou být ve vyšších koncentracích pro člověka nebezpečné. Výživa určená pro děti od 4 měsíců, jejíž distribuce se v ČR uskutečňuje prostřednictvím sítě společnosti DM drogerie, se stahuje z trhu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

SZPI varuje před konzumací dětské výživy německé firmy Alnatura, obsahuje atropin

SZPI varuje před konzumací dětské výživy německé firmy Alnatura, obsahuje atropin | Foto: SZPI

SZPI obdržela informaci o výskytu nebezpečné látky v dětské výživě prostřednictvím evropského systému rychlého varování. Nebezpečnou látku obsahuje nemléčná jáhlovo-obilná kaše s rýží Alnatura v balení 400 gramů a s označením data minimální trvanlivosti do 30. srpna 2015.

„Laboratorní analýza u uvedené šarže prokázala přítomnost atropinu a scopolaminu. Příslušné právní předpisy přítomnost těchto látek v potravinách zakazují, jde o takzvané tropanové alkaloidy, které jsou ve vyšších koncentracích pro člověka toxické,“ uvádí SZPI v tiskové zprávě.

Na základě uvedených zjištění SZPI nařídila neprodleně stáhnout závadnou šarži z distribuční sítě. Z preventivních důvodů se dodavatel rozhodl stáhnout veškerou zásobu Alnatura dětských kaší obsahující jáhly.

„S kontrolovanou osobou SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty. Inspekce doporučuje všem spotřebitelům, aby závadnou šarži potraviny nekonzumovali,“ informuje SZPI.

SZPI varuje před konzumací dětské výživy německé firmy Alnatura, obsahuje atropin | Foto: SZPI

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme