SZPI zadržela přes půl tuny čerstvé bazalky a chilli. Byly v nich pesticidy

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nevpustila do České republiky 579 kilogramů čerstvé bazalky a chilli z Vietnamu. Plodiny totiž obsahovaly pesticidy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bazalka z Vietnamu, kterou zadržela SZPI

Bazalka z Vietnamu, kterou zadržela SZPI | Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

„Jedná se o 327 kilogramů čerstvé bazalky, respektive 252 kilogramů papriček red chilli,“ upřesnil mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

„Laboratorní analýza SZPI potvrdila nepovolenou koncentraci pesticidů a na základě toho inspekce rozhodla o nepropuštění těchto zásilek do vnitřního trhu ČR. Učinila tak v součinnosti s celní správou,“ dodal.

Další chilli papričky z Vietnamu obsahující pesticidy zadržela potravinářská inspekce už před několika týdny. „Pozornost inspektorů upoutaly mimo jiné tím, že v průvodní dokumentaci byl za zemi původu označen Laos, zatímco přímo na zboží byl vyznačen Vietnam,“ řekl Kopřiva.

„Někteří provozovatelé reexportují potraviny z Vietnamu přes Laos právě proto, aby se vyhnuli režimu zesílené úřední kontroly, která je uvalena na vybrané komodity z Vietnamu, ale nikoliv z Laosu,“ vysvětlil mluvčí SZPI.

Bazalku a chilli obsahující pesticidy zadrželi inspektoři na letišti Václava Havla v Praze.

Pesticidy obsahovaly i vietnamské chilli papričky | Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Simona Bartošová, Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme