SZPI zavřela za posledních deset týdnů na 40 provozoven. Kvůli hygieně

Až čtyři desítky pohostinských provozoven zavřela Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), a to jen za posledních deset týdnů. Důvodem byla hlavně špatná hygiena zařízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prostřený stůl v restauraci

Prostřený stůl v restauraci | Foto: Fotobanka Pixabay

Šlo hlavně o restaurace, rychlá občerstvení, ale také třeba pivnice nebo řetězce s potravinami.

Inspektoři zakázali například používání skladu a část prodejny Billa v České Lípě. V blízkosti potravin totiž probíhaly zednické práce, které mohly ohrozit kvalitu nebo bezpečnost potravin.

Kontrolou neprošla například ani Lomanská pekárna ve Františkových Lázních. Inspekce tu našla myší trus a plísně.

Mezi nejčastější pochybení patří hlavně zanedbaný úklid a také výskyt škůdců, jako jsou právě myši nebo brouci.

Kompletní seznam všech uzavřených provozoven je buď na webových stránkách Státní zemědělské a potravinářské inspekce, nebo na portálu Potravinynapranýři.cz.

Lidé tam mimo jiné najdou i soupis všech potravin, které jsou například falšované, nebezpečné nebo nejakostní. U každého zboží je pak uveden také výrobce a obchod, kde kontrola výrobek odhalila. Každý měsíc tu přibude 40 až 50 nových položek.

Právě za nepoctivé nebo zkažené zboží loni udělila inspekce pokuty za téměř 100 milionů korun, což je zhruba o 35 milionů více než rok předtím.

Počet uzavřených podniků každoročně narůstá. Jen v letošním roce uzavřeli kontroloři nejvyšší počet provozoven ve své historii.

Kvůli špatné hygieně hrozí provozovatelům pokuty až v řádu milionů korun. Za to, že restaurace nebo obchod prodává třeba falšované nebo zdravotně závadné jídlo, pak může majitel zaplatit až 50milionovou pokutu.

Simona Bartošová, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme