'Tady jsou doma tito pánové', vítá čínského prezidenta billboard s Havlem a dalajlamou

V pražském parku u Evropské ulice na cestě z letiště k Pražskému hradu se dnes objevil billboard s dalajlamou a bývalým prezidentem Václavem Havlem. Nese v češtině a angličtině nápis: "Tady jsou doma tito pánové".

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Billboard s Václavem Havlem a dalajlamou na Evropské třídě

Billboard s Václavem Havlem a dalajlamou na Evropské třídě | Foto: Filip Jandourek

Billboard v parku umístil Spolek pro výstavbu sochy Václava Havla jako reakci na dnešní návštěvu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a vlajkovou a plakátovou výzdobu na pražských ulicích, která návštěvu doprovází.

Spolku pro výstavbu sochy Havla se nelíbí, že na dobu návštěvy čínského prezidenta jsou blokovány větší pražské ulice a náměstí nahlášenými shromážděními podporovatelů Číny.

Češi nechtějí upřednostnit čínské investice před ochranou lidských práv, ukázal průzkum pro ČRo

Číst článek

„Jásající davy“ mají podle aktivistů nahradit čínské vlajky lemující Evropskou ulici a billboardy s nápisem „Vítejte v České republice“ v češtině a čínštině, které se objevily po Praze. V sobotu někdo přes 50 vlajek poškodil barvou a byly odstraněny k opravě, dnes se na trasu mezi letištěm a Pražským hradem opět vrátily.

V parku na Evropské třídě se objevil plakát s dalajlamou a Václavem Havlem | Foto: Filip Jandourek

Podle předsedy spolku Petra Dauše jsou zabrány nejen veřejná prostranství ale i veškeré plakátovací plochy, proto se rozhodl pro formu mobilního billboardu. Jeho vytvoření a umístění vyšlo asi na 15 tisíc korun.

Do Prahy přiletěl čínský prezident, poprvé v české i československé historii

Číst článek

Zábor pozemku pro umístění mobilního billboardu poskytla organizátorům Praha 6. Ta vyvěsila na své radnici tibetskou vlajku. Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) v minulosti umístění čínských vlajek a vítacích billboardů kritizoval. Před čínskou ambasádou od dnešního rána také stojí v tichém protestu zhruba 15 aktivistů z Čínou zakázaného hnutí Falun Gong.

Tibetský duchovní vůdce dalajlama uprchl v roce 1959 do Indie, když čínští vojáci rozdrtili pokus o povstání v Tibetu. Peking na dalajlamu pohlíží jako na separatistu, byť on sám nyní propaguje ve vztazích s Čínou autonomii, nikoli nezávislost pro Tibet. S Havlem dalajlamu pojilo osobní přátelství, na jeho pozvání několikrát navštívil Prahu.

Na trasu mezi letištěm a Hradem se podle očekávání vrátily čínské vlajky

Číst článek

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme