Tečka za kauzou sestry z Rumburku. Pravděpodobnost, že žalobci podají dovolání, se blíží nule

Případ šesti úmrtí v rumburské nemocnici téměř jistě končí. Krajské ani Nejvyšší státní zastupitelství se po doručení pravomocného rozsudku nechystají podat dovolání a jak Zpravodajskému webu Českého rozhlasu sdělil ústecký krajský státní zástupce Jan Jakovec, na této situaci se s největší pravděpodobností nic nezmění. Pro Věru Marešovou, již soudy zprostily obžaloby ze šesti vražd, to tak znamená definitivní justiční tečku za kauzou, kvůli níž mohla do konce života skončit za mřížemi. S advokátkou teď naopak chystá žádost o odškodnění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalá zdravotní sestra Věra Marešová

Bývalá zdravotní sestra Věra Marešová | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

Marešová si vyslechla zprošťující rozsudek na konci července. Pražský vrchní soud potvrdil rozsudek Krajského soudu v Ústí nad Labem a bývalou sestru rumburské nemocnice pravomocně zprostil obžaloby. Státním zástupcům tak zbývá pouze dovolání k Nejvyššímu soudu, který by případ mohl vrátit k novému projednání.

Téměř nulový předpoklad
Osvobozená sestra ale může být klidná, ústecký krajský státní zástupce Jan Jakovec sice ještě chce o podání dovolání mluvit s podřízeným Františkem Stiborem, který má případ na starosti, přiznává ale, že prostor pro mimořádný opravný prostředek nevidí.

"Předpoklad, že by bylo podáno, je téměř nulový, ale uvidíme," řekl Zpravodajskému webu Českého rozhlasu. Do hry by tak teoreticky mohl vstoupit ještě Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, ani on se ale nechystá podnikat žádné další kroky. "V současné chvíli se Nejvyšší státní zastupitelství touto otázkou nezabývá ani neeviduje žádný návrh či podnět k podání dovolání v této trestní věci," uvedl mluvčí Petr Malý.

Odvolací rozsudek nad Věrou Marešovou by zpravy.rozhlas.cz on Scribd

Marešová strávila ve vazbě přes 400 dní, soud ji do ní poslal dvakrát, absolvovala rok dlouhé soudní jednání, po němž mohla jít za mříže až na doživotí. S advokátkou Ivou Jónovou proto už chystá žádost o odškodnění.
"Zatím je tam dohoda, že ji budu zastupovat. Ale je nutné tam dát dohromady docela dost podkladů," uvedla Jónová.

Až 1500 korun za den vazby
Výši advokátka prozatím nechtěla specifikovat, Marešová například může žádat až 1500 korun za den vazby či o náhradu ušlého zisku. Někdejší zdravotní sestru policie stíhala kvůli šesti úmrtím v letech 2010 až 2014. Jak ale v odvolacím rozsudku konstatoval vrchní soud, v pěti případech byla důkazní situace velmi chatrná.

Předseda senátu Michal Hodoušek ale jedním dechem dodává, že podání obžaloby i v těchto případech chápe. "Výsledky přípravného řízení takový postup jednoznačně dovolovaly. V té době existoval totiž pouze jeden znalecký posudek z odvětví soudního lékařství, který podezření na spáchání trestné činnosti celkem spolehlivě dokládal. Dalším pomocným důkazem byla skutečnost, že k úmrtí poškozených došlo vždy v souvislosti se službou obžalované. Další ve věci usvědčující důkazy prakticky nebyly," vepsal do písemného verdiktu. Zpravodajský web Českého rozhlasu ho získal pomocí informačního zákona a celý dokument zveřejňuje.

Soudní lékař Radek Matlach | Foto: Jiří N. Jelínek

Obžaloba stavěla na posudku znalce Radka Matlacha. Podle něj pacienty zabil náhlý prudký vzestup hladiny draslíku v krvi. Látku jim do žíly měla vpravit právě Marešová. Matlachův posudek nicméně zpochybnil posudek obhajoby a především revizní posudek. "Tuto skutečnost víceméně státní zastupitelství nesprávně ignoruje," rýpl si soudce do žalobců.

V případě šestého úmrtí, které kauzu odstartovalo, podle vrchního soudu Marešová sice nevyvrátila několik výrazných podezření, avšak klíčový je opět revizní posudek, podle něhož nemusela být zvýšena hladina draslíku v krvi ničím mimořádným. Další důkazy podle něj na odsouzení nestačí. "Obžalovaná byla jednoznačně obžaloby zproštěna za použití zásady in dubio pro reo (v pochybnostech ve prospěch osoby obviněné)," uzavírá soudce Michal Hodoušek.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme