Babiš nabádá k reformě EU, podle Kalouska brexit potěšil Moskvu

Čeští politici komentují britské rozhodnutí opustit Evropskou unii. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se EU musí rychle změnit, omezit byrokracii a zvýšit svou akceschopnost. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) soudí, že je třeba zastavit hlubší integraci EU a nabádá k reformě unie. Opoziční poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09) si myslí, že výsledek referenda potěšil představitele Ruské federace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš a Miroslav Kalousek

Andrej Babiš a Miroslav Kalousek | Foto: PSP ČR

Premiér a předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka nepovažuje brexit za konec světa. „Je potřeba minimalizovat negativní důsledky pro občany EU a České republiky,“ napsal Sobotka na facebooku. EU se prý musí rychle změnit, protože potřebuje silnější podporu občanů.

„EU pro nás, Českou republiku, představuje tu nejlepší myslitelnou záruku stability, míru a prosperity, musí ale projít změnami, které jí zajistí další životaschopnost a důvěru občanů,“ dodal Sobotka.

Vicepremiér Andrej Babiš považuje výsledek referenda za facku uštědřenou Evropské unii. Pokud na ni unie nezareaguje významnou reformou, koleduje si podle Babiše o další. „Neměli bychom připustit, aby teď jádro unijních zemí nutilo členské země k hlubší integraci a k přijetí nevýhodných podmínek,“ napsal na twitteru Babiš.

Europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL) na svém twitteru zaglosoval, že britský premiér Cameron se konečně se sirkou v ruce podíval do nádrže, je-li v ní dost benzínu. Na brexitu podle něj vydělá britský telekomunikační sektor, do kterého legislativa EU brzdila příliv investic. Podle Svobody "musíme přehodnotit zastaralá pravidla hospodářské soutěže".

Šéf Svobodovy partaje Pavel Bělobrádek se zase ptá, co bude příště. Jestli svobodné Skotsko nebo Spojené Irsko. Pro Berlín, Paříž a Brusel by podle jeho názoru měl být výsledek referenda budíčkem.

Telička se marně těšil na Bremain

Europoslanec Pavel Telička (ANO) ve čtvrtek večer psal, že se těší na ranní oslavu Bremainu, tedy setrvání Británie v EU. Na nejnovější zprávy reagoval tím, že musí okamžitě začít reforma unie.

Místopředseda sociální demokracie a předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček označil brexit za nejzávažnější zásah do procesu evropské integrace po druhé světové válce. Vyjádřil se už i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Zatímco libra padá, Moskva se podle jeho názoru raduje.

Europoslanec Jan Zahradil jménem ODS na twitteru napsal, že "lavírování české vlády" musí skončit. Požaduje pro Česko výjimku z povinnosti vstoupit do eurozóny a odmítnutí migrační politiky EU.

David Bernardy, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme