Téměř všichni patnáctiletí mají zkušenost s alkoholem, policie zvýší počet kontrol

Začíná série celostátních kontrol zaměřených na prodej alkoholu dětem a mladistvým. Policisté společně s dalšími úřady tak reagují na to, že skoro všichni nezletilí mají předčasné zkušenosti s popíjením alkoholu. Kontroly budou po celém území republiky až do konce roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

víno, alkohol, skleničky, pití vína

víno, alkohol, skleničky, pití vína | Foto: licence Creative Commons Atribution-NonCommecial-NoDerivs 2.0 Generic, Rebecca Schley

První fáze takzvané „akce Alkohol“ začne už v pátek 9. října, skončí o týden později. Další fáze mají následovat.

„Budou probíhat od října do prosince po celém území České republiky,“ potvrdila Renata Hladná z odboru protidrogové politiky Úřadu vlády.

Podle Martina Hrinka, kterého policejní prezident pověřil řízením celé akce, je cílem hlavně prevence. „Budeme se snažit touto aktivní prevencí zabránit pomyslné zlaté medaili v tom, že v našich provozovnách je dostupnost alkoholu podstatně jednodušší než v ostatních zemích,“ řekl Hrinko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o chystaných kontrolách prodeje alkoholu nezletilým zjišťovala Eliška Malínská

Pokud policisté zjistí nějaký přestupek, můžou dát na místě blokovou pokutu až 5000 korun. Týká se to nejen majitelů a vedoucích podniků, ale i číšníků, kteří nezletilým alkohol prodají.

Další sankce pak hrozí od ostatních úřadů, které se na kontrolách podílejí. Jsou to třeba celníci, hygienici, zdravotníci nebo hasiči. Každý bude kontrolovat provozovnu podle toho, na co má ze zákona nárok. Třeba hasiči se budou zajímat o to, jak jsou v podnicích zajištěny únikové východy.

Inspektoři České obchodní inspekce budou provádět kontrolní nákupy nebo dohlížet, zda prodejci zveřejňují všechny povinné informace, popsal ředitel inspekce Mojmír Bezecný. Do akce jsou zapojeny i živnostenské úřady. Ty můžou podnikatelům pozastavit živnost nebo ji zrušit, pokud zjistí závažné porušení předpisů.

Alkohol zkusilo 94 procent patnáctiletých

Čeští patnáctiletí patří v pití alkoholu k mezinárodní špičce. Od roku 2002 do roku 2012 se zvýšil počet těch, kteří mají zkušenost s alkoholem, ze 70 na 94 procent. Vyplynulo to z květnové zprávy OECD.

Opilost už zažilo 40 procent dětí do 15 let. Čtvrtina z nich dokonce přiznala, že se opíjí pravidelně, a to minimálně jednou týdně.

opilost, opilec, alhokol | Foto: Stock Exchange

Podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila ročně končí kvůli otravě alkoholem na jednotkách intenzivní péče zhruba tisíc dětí a mladistvých.

Odborníci si myslí, že česká společnost je k popíjení alkoholu dlouhodobě tolerantní. A také upozorňují na to, že dospělí problému pití u mladých dosud nevěnovali pozornost.

„Je tady velice nebezpečná situace, že je pití alkoholu považováno nejenom za normální, ale dokonce za určitou formu frajeřiny. Jsem frajer, protože vypiju více piv,“ upozorňuje Marian Koranda z Nemocnice Milosrdných sester svatého Karla Boromejského v Praze.

Problematická vymahatelnost

Podle Michala Miovského z kliniky adiktologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze je hlavním důvodem prodeje alkoholu mladistvým nízká vymahatelnost práva.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak závažné je pití alkoholu nezletilými popsal Michal Miovský z kliniky adiktologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. LF UK

„Je na jednu stranu pravdou, že penalizace u nás není bůhvíjak vysoká. V mnoha zemích jsou trestáni například prodejci mnohem více než v ČR a prodej je celkově mnohem více regulován,“ říká.

„Na druhou stranu největší problém není v samotné výšce trestů, ale ve vymahatelnosti a v pocitu lidí, že se to vždycky nějak dá udělat a nějakým způsobem okecat,“ upozorňuje Miovský.

„Z průzkumů zjišťujeme a klinická praxe s tím koresponduje, že pořídit si alkohol, aniž by vám bylo 18, je velmi snadné,“ dodává. Bez větších problémů se k alkoholu podle něj dostanou i děti.

ČRo, mka, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme