Tetování většině zaměstnavatelů nevadí, problémem může být u armády či policie

Postavička z komiksu, japonský kapr koi nebo logo oblíbeného fotbalového klubu. Na svou kůži si můžete zvěčnit, co jen budete chtít. Lidí s tetováním v posledních letech přibývá, hodně z nich si oblíbilo také třeba piercing. Zvyknout si tak museli i čeští zaměstnavatelé.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tetování, ilustrační foto

Tetování, ilustrační foto | Foto: Martin Váňa | Zdroj: Český rozhlas

„Byla jsem na pohovoru s tím, že jsem tam dopředu posílala fotku, paní mě pozvala, no a když mě paní šéfová uzřela u pohovoru, tak už z její první reakce bylo vidět, že není nadšená z toho, jak vypadám, že mám na sobě kérky, piercingy a tehdy ještě zrzavé pseudodredy do pasu,“ vzpomíná Veronika Vrzalová, jak se ucházela o pozici recepční.

Místo recepční nakonec získala v právnické kanceláři, kde prý její zářivá barva vlasů, piercingy a velká tetování nikomu nevadí. Kolegové je naopak vnímají jako zpestření.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eva Rajlichová zjišťovala, jestli zaměstnavatelům vadí tetování uchazečů o zaměstnání

Nakolik zaměstnavatelům vadí extravagantní zevnějšek u podřízených, zkoumal před časem portál Jobs.cz. Zhruba pětině firem to vadí, podobné procento společností to ale vůbec neřeší. U většiny rozhoduje, na jakou konkrétní pozici se člověk hlásí.

„Tam, kde jde o reprezentaci firmy navenek nebo o serióznost toho člověka v roli, kterou zastává, třeba lékař nebo právník, tam může být mírný tlak na to, aby třeba některé výrazné ozdoby těla zakryl a nedával je okázale najevo. Obecně ale platí, že ve většině firem a případů to není žádná potíž,“ dodává analytik pracovního trhu Tomáš Ervín Dombrovský.

Tetování s hanlivým obsahem armádě vadí

Jedním z míst, kde člověk s výrazným zdobením těla může narazit, je armáda. Požadavky na vzhled určuje mimo jiné nařízení náčelníka Generálního štábu z roku 2006. Tetování nesmí mít hanlivý obsah a nesmí být viditelné při nošení uniformy.

Japonské tetování jakuzy | Foto: Jeff Laitila Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic

„Profesní poradci zájemce o službu v Armádě České republiky samozřejmě upozorňují na platnost nařízení náčelníka generálního štábu i skutečnost, že mohou být vyloučeni z kurzu základní přípravy. Jsou tací, kteří si tetování nechali odstranit,“ vysvětluje Jolana Fedorková z Generálního štábu.

Někteří policisté zakrývají tetování make-upem

Armáda se chystá dokument upravit a rozšířit tak, aby reflektoval třeba i v současnosti populární úpravy uší nebo výraznou barvu vlasů u žen. Nároky na vzhled má také policie. Pro lidi s tetováním se u ní ale práce najde.

„Když jsou třeba kolegové začleněni do nějaké skupiny a musí zapadnout do okolí. Třeba když jdou naši kriminalisté, operativci něco vyšetřovat, tak aby splynuli s davem, můžou to mít. Ale oni hlavně nemají uniformu,“ říká mluvčí Policejního prezidia Ivana Ngyuenová.

Běžná, byť neoficiální je podle ní praxe, že si policisté zakrývají nepředpisové tetování třeba speciálním make-upem. Ani policie ale nevylučuje, že do budoucna bude muset předpisy ohledně tetování upravit. Lidí, kteří mají netradiční zdobu těla, totiž ve společnosti výrazně přibývá.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme