Tísňová linka 112 slouží lidem již rok

Dnes je 11. února neboli 11.2. Když dáme obě jedničky s dvojkou vedle sebe, dostaneme číslo 112 tedy číslo tísňové linky. Právě proto byl dnešek vybrán jako Evropský den tísňové linky 112.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pomáhá kdo může

Pomáhá kdo může

"Je tomu právě rok, co se v Evropském parlamentu podařilo podepsat takzvanou tripartitní dohodu, tedy mezi Evropským parlamentem, Evropskou komisí a podepisoval to i představitel předsednické země, v našem případě to byl generální ředitel Hasičského záchranného sboru Štěpán, o lince 112 jako číslu tísňového volání," říká plukovník Luděk Prudil, ředitel odboru operačního řízení generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tísňové lince 112 mluvil na Radiožurnálu plukovník Luděk Prudil, ředitel odboru operačního řízení generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru.

"Denně se na tísňové lince uskuteční v průměru třináct až patnáct tisíc hovorů. Za loňský rok to bylo celkem tři a půl milionu hovorů. Bohužel stále dochází ke zneužívání linky, počet těchto hovorů se pohybuje až na úrovni sedmdesáti procent z celkového čísla," pokračuje Prudil.

Kromě linky 112 fungují i staré národní tísňové linky 150, 155 a 158. "Bylo to rozhodnutí vlády, že si tato čísla ponecháme. Jejich uživatelů sice ubývá, na linku 150 zavolalo v loňském roce půl milionu lidí, většina volání ale nahlašovala opravdovou akci a volání tak nebyla zbytečná," uvádí Prudil.

Podle Luďka Prudila, ředitele odboru operačního řízení generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru, lze samozřejmě v případech, kdy je volajícímu jasné, zda potřebuje záchrannou službu nebo hasiče, volat na konkrétní číslo.

"Může se ale stát, že je situace nejednoznačná, že v místě nemá volající pokrytí signálem svého operátora nebo má vadnou SIM kartu. V takových případech může zvolit linku 112. Stejně tak v případech, kdy je potřeba zásah více záchranných složek, protože na lince 112 dokážeme nastartovat akci všech složek v jeden okamžik," vysvětluje Luděk Prudil.

Tomáš Pancíř, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme