TOP 09 a ODS chtějí mimořádnou schůzi sněmovny k Čapímu hnízdu

Pravicová opozice chce mimořádnou schůzi sněmovny ke kauze Čapí hnízdo, oznámili to předsedové TOP 09 a ODS. Případ farmy, která patří holdingu Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO), prošetřuje policie a zabývá se jím i Evropský úřad pro boj proti podvodům. Sever Neovlivní tento týden informoval o tom, že úřady v minulosti za neoprávněný způsob čerpání dotací při stavbě farmy udělily několikamilionovou pokutu. Babiš přitom tvrdil, že úřady žádnou chybu nenašly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čapí hnízdo

Čapí hnízdo | Foto: Čapí hnízdo

Žádost o svolání mimořádné schůze chtějí ODS a TOP 09 předat šéfovi sněmovny Janu Hamáčkovi (ČSSD) v neděli nebo v pondělí. Podporu mají dostatečnou.

„V této chvíli máme 45 podpisů, dostatečné množství, a uvidíme, kdo podpoří program schůze a kdo bude stejně jako my zvědavý na to, jak to vlastně bylo,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění okolo Čapího hnízda okomentoval politolog Pavel Šaradín

Podle předsedy ODS Petra Fialy čelí vláda největšímu problému od svého vzniku, ale ministr financí Babiš i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dělají, že se jich to netýká.

„Není možné, aby se premiér a vláda k tomuto problému nepostavili. Byl to premiér Sobotka, kdo hovořil o tom, že se u politiků musí uplatňovat presumpce viny, skutečně se dělo to, že politici, kteří byli z něčeho podezřelí, odstupovali," řekl novinářům Fiala.

Společnost Farma Čapí hnízdo patřila podle médií do roku 2008 do koncernu Agrofert, který Babiš vlastní, poté byly akcie převedeny na anonymní formu akcií, aby jako malá firma dosáhla na evropskou dotaci kolem 50 milionů korun. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila zpět mezi firmy Babišova koncernu.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek si myslí, že kauza Čapího hnízda nese všechny znaky dotačního podvodu.

Poslanecká sněmovna 16.7.2014, Miroslav Kalousek | Foto: Filip Jandourek

„Pan ministr Babiš se do ní zaplétá, evidentně nemluví pravdu v řadě případů. Přitom on je členem vlády, který garantuje transparentnost a poctivost při čerpání strukturálních fondů,“ citovala Kalouska agentura ČTK.

Na základě chyby při čerpání z roku 2009 dostala Farma Čapí hnízdo pokutu 3,6 milionu korun, která se při započtení penále vyšplhala k šesti milionům. V roce 2012 byla velká část pokuty prominuta a firma z ní zaplatila pouze 37 tisíc korun plus odpovídající penále. Babiš ve středu řekl, že o věci nic neví.

Není to jediné Babišovo „pozoruhodné“ vyjádření ohledně farmy. Na jednu stranu se k ní příliš nehlásí a prohlásil dokonce, že není jeho, třeba v dokumentu Matrix AB však o ní mluvil jako o nejlepším projektu, co kdy vymyslel.

„Budeme chtít slyšet pravdu,“ řekl Stanjura k cílům plánované mimořádné schůze.

Zeman: Zabývám se až věcmi nad miliardu

Šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek už dopředu avizoval, že program schůze nepodpoří.

„My to vnímáme tak, že je to vlastně pokračující útok pravicové opozice proti hnutí ANO, proti panu Babišovi, kterého nechtějí v české politice. Já bych tady navrhoval počkat na vyšetřování policie a na vyšetřování Evropské unie,“ uvedl Faltýnek.

To, že důležité budou závěry vyšetřovatelů, akcentoval i ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). „Mně jako ministrovi, ani vládě do toho nepřísluší zasahovat, vlastně ani Poslanecké sněmovně,“ řekl Dienstbier v rozhovoru pro Český rozhlas.

Babiš by se však podle něj měl k případu jasně vyjádřit a vysvětlit všechny okolnosti. „Je to v jeho zájmu,“ dodal.

Ke kauze Čapí hnízdo se dnes vyjádřil i prezident Miloš Zeman. Podle něj žurnalisté věc přeceňují.

„Představa, že sleduji kauzu Čapí hnízdo, Drozdí hnízdo, Kukaččí hnízdo a podobně, je naprosto nadsazená, já se zabývám pouze věcmi, které mají hodnotu přesahující miliardu korun. Na Čapí hnízdo mi nezbývá čas,“ řekl prezident.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme