TOP 09 si volí nové vedení. Předsedou strany se zřejmě stane Miroslav Kalousek

Šéfem TOP 09 by se měl stát Miroslav Kalousek. Na funkci, ze které odchází Karel Schwarzenberg, je jediným kandidátem. Konkurenta nemá ani Marek Ženíšek při volbě zástupce předsedy. O místa čtyř místopředsedů se uchází zatím sedm kandidátů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lídr TOP 09 Miroslav Kalousek

Lídr TOP 09 Miroslav Kalousek | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Schwarzenbergův nástupce Miroslav Kalousek nechce priority TOP 09 měnit. Dál bude konzervativní stranou. V jejím čele by chtěl ale víc žen političek.

„Jejich kvalifikace není jen v tom, že to jsou ženy. Jsou to skutečně zkušené a kompetentní političky. Já jsem si všiml, že právě naše političky jsou velmi zásadovými nositelkami našich hodnot a idejí,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

TOP 09 mění své vedení. Karel Schwarzenberg už bude jen jejím čestným předsedou. V čele strany by ho měl vystřídat Miroslav Kalousek

Mimo to připustil i možnou spolupráci s demokratickou levicí a popsal témata, která mohou prosazovat společně.

„Například obhajoba svobodného demokratického prostředí, obrana proti extrémistickým vlivům, které rostou v souvislosti s uprchlickou vlnou, pragmatické, neideologické a věcné zvládnutí uprchlické vlny. To jsou konkrétní úkoly dnešních dnů, kde si myslíme, že bychom měli najít diskuzní průnik s demokratickou levicí,“ řekl Kalousek.

Pokud ve volbě uspěje Marek Ženíšek, který se uchází o funkci Kalouskova zástupce, chtěl by se zaměřit na práci s regiony.

„Role někoho, kdo zkrátka kraje často objíždí, kdo získává informace z jednotlivých regionů, kdo je pak umí navrhovat na vedení strany, má informace. To si myslím, že je přesně role, která prvnímu místopředsedovi TOP 09 sluší,“ vysvětlil Ženíšek.

Do vedení strany se hlásí i 31letá poslankyně Markéta Adamová. Strana by podle ní měla lidem představit především pozitivní témata.

„Abychom se z té strany, která je dnes velmi často možná i nespravedlivě vnímaná jako kritická vůči koalici, posunuli také k tomu, že nejenom budeme kritizovat, u toho bychom samozřejmě měli setrvat, ale že také budeme říkat naše alternativy, co si představujeme my,“ uvedla Adamová.

Počet kandidátů na jednotlivé funkce ve vedení TOP 09 se ještě může změnit. Největší zájem je o funkci řadového místopředsedy. Svého favorita má možnost do volby přihlásit každý delegát sněmu.

Karel Schwarzenberg zcela nekončí

Karel Schwarzenbeg se s TOP 09 neloučí. Ode dneška bude jejím čestným předsedou a počítá i s kandidaturou do příštích sněmovních voleb.

Ve svém projevu před delegáty sněmu popsal nejbližší úkol TOP09. Ochranu svobody a demokracie v souvislosti s migrační krizí.

Pro uprchlíky chtěl vlídnost, která ale neznamená, že by Česko nemělo být opatrné a dbát na bezpečnost.

TOP 09 | Foto: ČTK

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme